Две жени осъдиха България, че не ги признава за семейство

0
Коилова и Бабулкова искаха по 10 000 евро обезщетение от държавата, но получиха само 3000 евро за съдебни разноски
Коилова и Бабулкова искаха по 10 000 евро обезщетение от държавата, но получиха само 3000 евро за съдебни разноски

Коилова и Бабулкова искаха по 10 000 евро обезщетение от държавата, но получиха само 3000 евро за съдебни разноски

37-годишните Дарина Коилова и Лилия Бабулкова осъдиха България, че не ги признава за съпрузи. В решение на Европейския съд за правата на човека, публикувано днес на сайта му, се посочва, че двете са сключили брак през 2016 г. в Обединеното кралство, където са живели от 2009 г. В момента обаче те са се настанили в София, пише СЕГА.

Делото се отнася до еднополова двойка, която се оплаква, че бракът ѝ в чужбина не е признат от българските органи.

Жалбоподателките се позовават на член 8 (право на зачитане на личния и семейния живот) от Европейската конвенция за правата на човека, и се оплакват от отказа на българските власти да посочат семейното положение на г-жа Коилова като "омъжена" в съответния граждански регистър. Те твърдят, че са лишени от правна защита, на която смятат, че имат право като еднополова семейна двойка.

Позовавайки се на член 14 (забрана на дискриминацията) във връзка с член 8 и член 12 (право на встъпване в брак) от конвенцията, те твърдят, че невъзможността за получаване на каквато и да е форма на правно признаване на тяхната двойка и на брака, който са сключили в чужбина, представлява дискриминация, основана на сексуалната ориентация.

Двете поискаха общо 20 000 евро от държавата за морални и 3655 евро за материални щети, но съдът реши, че установяването на нарушението само по себе си представлява достатъчно справедливо удовлетворение за претърпените от жалбоподателките неимуществени вреди и че държавата-ответник трябва да им заплати всичко на всичко 3000 евро (при поискани 5120 евро) за съдебни разноски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    3
    Аз
    Естествено че не са семейство. При такова драстично разминаване с културните ценности между ЕС и българите, то въпросът е какво продължаваме да правим там?
  • 15
    2
    Дгд
    Тея еврогейски педалски истории някъде другаде
  • 21
    1
    Балканеца
    Струва ми се, че ако г-жа коилова иска да бъде призната за оМЪЖена, ще трябва г-жа бабулкова да си покаже пи6ката на съответните власти :D
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари