Две години и три месеца са били необходими за построяването на Дунав мост

4
Първият мотрисен влак преминава през Моста на дружбата след откриването му на 20 юни 1954 година
Първият мотрисен влак преминава през Моста на дружбата след откриването му на 20 юни 1954 година Снимка: БТА - Георги Викентиев / Архив

Първият мотрисен влак преминава през Моста на дружбата след откриването му

Две години и три месеца са били необходими за построяването на Моста на дружбата. На 20 юни 1954 година официално е открит "Мостът на дружбата" (Дунав мост) над р. Дунав, който свързва Русе (България) с Гюргево (Румъния), от министър-председателите на България и Румъния Вълко Червенков и Георге Георгиу Деж и ръководителя на строежа Николай Наринян.

Мостът е построен за две години и три месеца, от началото на 1952 г. до м. март 1954 г. Той е комбиниран и на два етажа - за железопътно и автомобилно движение, дължината му е 2224 м, като междинните опори са 38. Издига се на височина 30 метра над водата. Има 4 отвора с дължина 160 м, 8 отвора с дължина 80 м, 24 отвора с дължина 34,5 м и подвижна част в средата с дължина 86 м, осигуряваща преминаването на големи плавателни съдове.

Мостът на река Дунав между Русе и Гюргево влезе в строя

Нашата Родина празнува нова крупна победа по пътя на социализма, по пътя на дружбата с великия Съветски съюз и народнодемократичните страни. Днес бе тържествено открит новопостроеният мост на река Дунав между Русе и Гюргево, най-големият мост в Европа, пише БТА на 20 юни през далечната 1954 година

Този грандиозен социалистически строеж, завършен за две години и три месеца, със седем месеца предсрочно, е нова скъпа рожба на братската дружба между българския и румънския народи, на огромната помощ на Съветския съюз. Той е още едно ярко доказателство за правилната политика на Българската комунистическа партия, за тържеството на социализма в нашата страна.

Мостът на Дунав представлява величествен комплекс от мостови, гарови и пътни съоръжения. Те ще обслужват железопътния и шосеен транспорт между двете страни, между нашата страна, народнодемократичните страни и Съветския съюз.

Главната част на строителния комплекс е двуетажният мост на Дунава, който строителите с гордост наричат „Мост на дружбата и мира“. Той ще бъде от голямо значение за по-нататъшното културно и стопанско процъфтяване на нашата Родина…

…Гордост за целия строителен колектив е Иван Папунков, майстор кофражист, който, работейки със своята бригада на най-трудните участъци на моста, прояви изключителен трудов героизъм. За проявената от него упоритост при преодоляване на трудностите и добрата организация на работата той е удостоен с най-високото почетно звание в нашата страна - Герой на социалистическия труд.

Широко известни сред всички строители са имената на заместник главния директор на Главното управление Петър Диков, директора на строителния сектор на нашия бряг Иван Найденов, директора на монтажния сектор Хубен Овчаров, шлосера Георги Абрашев, майстор-арматуриста Димитър Симеонов, нитовчика Никола Жоров, бригадира на кесонна бригада Атанас Илийски, кесониста Григор Гергов, водолаза Методи Вълев, трудоваците Шукри Ахмедов и Асан Котаков, бригадира-арматурист Илия Янев, електрожениста Енчо Енчев и много други.

Тържественият митинг по случай откриването на моста на река Дунав

Русе, 20 юни 1954 г. Днес българският и румънски народи отпразнуваха забележителна победа по пътя на социализма, братската дружба и мира. Тържествено бе открит и пуснат в редовна експлоатация мостът на река Дунав.

Мостът на река Дунав, построен за две години три месеца, със седем месеца предсрочно, от героичните трудови колективи на България и Румъния, под ръководството на талантливи съветски специалисти, навеки съединява двете братски страни. Осъществена с мечтата на много поколения на българския и румънския народи.

Към величествения красив мост, прострял гигантската си снага между двата бряга на голямата река, днес от ранна утрин се отправят хиляди трудещи се. Тук са героичните строители и монтажници на моста. Всички са в празнично настроение, преизпълнени с гордост и радост за себе си, за своята Родина, която бързо крачи към социализма. Бодри маршове и песни на дружбата и мира се носят отвсякъде.

На грамадните, архитектурно оформени колонади, които откриват двуетажния мост, се развяват националните знамена на съветския съюз и народнодемократичните страни. Всичко на колонадите на двете страни на моста са вдълбани цифрите на историческите години на стоеж на моста – „1952-1954“. Поставени са грамадни гербове на България и Румъния.

На площадката пред колонадите е строен гвардейски почетен караул.

В девет и половина часа пристигна влакът с официалните лица. Хилядният народ с продължителни ръкопляскания приветства ръководителите на партията и правителството. Другарят Вълко Червенков поздрави строения караул.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    7
    Росен Гацов
    Щом е комунистическо - събаряй. Ще се движим с американски спасителни пояси
  • 13
    6
    мм
    Сега Пенчо не може да направи организация за толкова време да го боядисат че ръждив от българската страна
  • 7
    5
    колхоник
    Е недемократично управляващите пък разрушиха СССР за 2 месеца.
  • 35
    4
    СТРОИТЕЛ
    Тогава построили за 2 години и три месеца , сега за 23 години не могат да построят нито мост , нито път , нито язовир . Не знам тогава извънземни ли са строили .... Ама всичко , което е построено едва успяват да го разрушат ... Сега и едни павета не могат да наредят !!!!
  • 28
    3
    плюс-минус
    Сегашните ни демократични управляващи едни павета пред Народното събрание не могат да пренаредят като хората, та сега пак щели да ги препренареждат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари