Два опасни астероида преминават край Земята до края на 2022

0

Учените са категорични, че няма да се стигне до удар с планетата

Два астероида ще прелетят на опасно близо до Земята разстояние до края на 2022 г., става ясно от данни на НАСА. Обектът 2005 LW3, който е с максимален диаметър 280 метра, и 2010 XC15 с максимален диаметър от 310 метра, ще преминат на съответно 800 000 км и 1 100 000 км разстояние от планетата ни. Първи ще е 2005LW3, който се очаква дори да бъде видян с просто око на 23 ноември, а месец по-късно ще премине и другия – на 27 декември, пише Флагман.бг

На пръв поглед разстоянието от 800 000 км звучи прекалено голямо, за да предизвика притеснение, но в астрономическите мащаби това е като сантиметър. Така например между Луната и нас ни делят 384 400 километра, което означава, че вторият обект ще премине на около 2 пъти по-голямо разстояние. Уловката е, че при такива случаи има опасност от колизия именно с Луната, която също е жизненоважна за живота на Земята.

Макар учените да са категорични, че опасност при настоящото преминаване на астероидите няма, припомняме случая с парчето камък, което се взриви над руския град Челябинск през 2013 г. Тогава преди той да избухне в атмосферата нямаше нито едно предупреждение за опасност – нито от руските агенции, следящи небето, нито от американските.

От началото на 2022 г. досега сравнително близко до земята са преминали общо 5 астероида. Най-големият от тях се е доближил на 3.9 млн. километра на 27 май т.г. Той е с диаметър от 1.8 метра.

Реално сблъсък с подобно тяло би причинило невиждана катастрофа на земята. Силата на потенциалния удар обаче зависи не само от размера на обекта, но още от скоростта му, плътността му, както и от това къде точно падне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари