Дунав замръзва, строят спешно зимници за корабите

0
Температурите с нов скок надолу, чака се ледоход - строят спешно зимници за корабите
Температурите с нов скок надолу, чака се ледоход - строят спешно зимници за корабите

Дунав започва да замръзва в мразовитите температури и ледения вятър. Ледоход още няма, но се чака. А кризисният щаб в Русе започна спешно да гради стоянки за зимуване на кораби. Те ще спасяват екипажите на плавателните съдове при обледяване на голямата река.

Освен корабни убежища в акваторията на пристанището, се подготвят естествените зимовници за кораби край островите Люляка, Козуй, Батин и каналите при островите Белене и Камадино. Собствениците на понтони пък вече са предупредени да ги приберат заради ледоход. От агенцията „Проучване и поддържане на река Дунав" отчитат рязкото застудяване и следят за възможен ледоход. В следващите няколко дни се задава сериозен студ, който може да втвърди водите на реката.

Още по-голям мраз се очаква у нас от днес, като вече е обявен жълт код в 4 области за силен леден вятър. Кодът е в сила за областите Добрич, Варна, Бургас и Кърджали. Като ще духа със средна скорост 12-17 м/сек. и пориви до ураганен вятър над 20 м/сек. С умерен северозападен, а в Източна България силен северен вятър над страната ще продължи да нахлува студен въздух. Облачността пък е променлива, над Източна България често и значителна, като на места от вчера прехвърча сняг - най-често в планините.

И под минус 15 градуса тръгват да спадат температурите в по-високите места. А при заоблачаване студеният въздух ще се настани и инверсионно в котловините. Така термометрите ще спаднат все повече в следващите дни - минус 4-5 градуса в Южна България до минус 14-15 в североизточните райони. Максималните също ще са под нулата - между минус 8 и минус 3. Облачността на много места в петък ще се увеличи, като се чака нова по-голяма порция сняг в сравнение с пръскането на снежинки тук-там в първата седмица на новата година.

Още от първите работни дни на 2015-а зимата се закотви трайно. Макар и без много нов сняг - освен падналият по Нова година, заради мраза страната е ледена пързалка. Тежки счупвания по улиците са получили десетки, най-вече възрастни хора, отчитат масово болниците.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари