Дунав мост спира изграждането на бежанския център в Русе

0
Депутатът на Атака заяви, че държавните институции трябва да се съобразят с европейските директиви, които забраняват изграждането на подобни съоръжения в близост до обекти на националната сигурност, какъвто е Дунав мост.
Депутатът на Атака заяви, че държавните институции трябва да се съобразят с европейските директиви, които забраняват изграждането на подобни съоръжения в близост до обекти на националната сигурност, какъвто е Дунав мост.

До  2-3 седмици „Атака” ще организира в Русе протест срещу изграждането на бежански център за временно настаняване в Русе. Това заяви днес депутатът доц. д.и.н Любомир Владимиров. Неговата позиция и тази на партията е, че на територията на Русенска област място за подобно съоръжение няма.

„Искам да обявя, че аз като народен представител на партия Атака, ще инициирам местен референдум. От Атака ще потърсим подкрепата на гражданите, като организираме референдум по въпрос дали в Русе хората искат да пребивават нелегални емигранти, нарушители на българската граница, нарушители на българските закони, на Наказателния кодекс, на Валутния закон, изобщо лица със съмнителна репутация и елементи с крайни ислямистки вярвания. Тук очаквам съдействие и от будната русенска общественост”, заяви още Владимиров.

Според него, има няколко въпроса, на които трябва да дадат отговор държавните институции и той ще ги развие в поредица от парламентарни питания към настоящия министър на вътрешните работи Веселин Вучков.  

От служебния министър на вътрешните работи Йордан Бакалов той вече е получил потвърждение за изграждането на такъв център за бежанци в помещения на Гранична полиция в близост до Дунав мост. „Говори се, че ще бъдат нужни 100 000 лева, за ремонт на въпросните помещения, но тук е моментът да запитаме тези пари предвидени ли са в сегашния бюджет на МВР?”

Според Владимиров, ще са необходими допълнителни средства за охрана на сградата, както и мобилизиране на допълнително полицаи.  

„Беше заявено, че в Русе има само двама преводачи от арабски, които могат да разберат цялата гама от диалекти в арабския език на задържаните лица. Тук отново липсва капацитет и ще трябва да се наемат хора за превод.” смята Владимиров.

По негова информация, и в момента трудно се установявала самоличността на задържаните граждани и целта, с която пресичат държавната граница, тъй като повечето били с нередовни документи.

Депутатът на Атака заяви още, че държавните институции трябва да се съобразят с европейските директиви, които забраняват изграждането на подобни съоръжения в близост до обекти на националната сигурност, какъвто е Дунав мост.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари