„Дунав мол“ става болница?

8
Предприемач купи търговския център в Русе
Предприемач купи търговския център в Русе

Градът на моловете – както Русе стана известен преди кризата заради рекордните си пет проекта – вече има една причина по-малко да се нарича така.

След няколко опита за продажба и след като цената падна до едва 1.7 млн. лв., "Дунав мол" вече има нов собственик. Купувач е софийската компания "Експо пропъртис", която се управлява от бившия общински съветник от "Гергьовден" Станимир Зашев. Продавач е "Хета асет резолюшън", наследник на лизинговата "Хипо Алпе-Адриа", която финансира проекта с 15 млн. евро преди близо десет години, пише вестник Капитал.

"Дунав мол" беше първият голям търговски комплекс в Русе. Строителството му започна през пролетта на 2008 г. и завърши в края на следващата година, но той така и не заработи. Инвеститор в проекта беше русенската компания "Мармег", в която равни дялове имаха Димитър Димитров и Венцислав Рачев. Компанията продължава да съществува и до днес и дори наскоро е сменила името си на "Геоспейс би", но за последните години не е подавала финансови отчети, които да покажат дали работи.

Бъдещето на построената сграда засега е неясно, тъй като инвеститорът не обявява плановете си. Участници и анализатори на пазара обаче са сигурни, че тя няма да работи като търговски център – просто единственият функциониращ мол в града е достатъчен. В същото време местоположението на сградата - на входа на Дунав мост от Румъния и в близост до ключови пътища, дава няколко други опции - от логистични услуги, през болница до казино.

Плановете на новия собственик засега са неизвестни. 

Спряганите варианти за бъдещето на сградата са много – от частна болница (по аналогия с варненския "Мол Галерия"), през офиси под наем за фирми и митнически агенции (заради близостта до Дунав мост), до зала за хазартни игри (отново заради главните пътища и граница). Наблюдателите на пазара са единни само в това, че сградата няма логика да работи като мол.

"Не мисля, че има място за втори мол в града. И при нас имаме свободни площи, така че преди те да се запълнят, едва ли може да се разработи втори проект", каза Петър Дончев. Комплексът има близо 40 хил. кв.м отдаваема площ и заетост около 65-70%. Там се намират и всички марки, които присъстват извън София. "Това запълва нуждата на град като Русе, в който живеят около 150 хил. души, а покупателната способност е средната за страната", смята той.

"Съществуващият мол работи доста добре, откакто е отворен. Имайки предвид усилията, които са положени във времето, ще е много трудно да се появи втори конкурентен проект", коментира и Росен Генев от Forton. По думите му това би означавало всички представени марки в "Мол Русе" да дублират локациите си. "Същевременно там има още свободни площи и логично е, ако някой търговец се огледа в Русе, да избере вече развит и работещ търговски център", добави той.

"Дунав мол" обаче си има своите предимства.

"Това е завършена сграда, построена, актувана, която е с охрана и целогодишно се климатизира и вентилира, т.е. поддържа се добре", посочи Генев. А това означава, че от тук нататък вариантите пред новия собственик са много.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари