Дружбата между Путин и Берлускони плаши Запада

0

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони посети Крим. Заедно с руския президент Владимир Путин положи цветя на мемориала в памет на загиналите в Кримската война войници.

Пътуването на медийния магнат до присъединилия се към Русия полуостров предизвика редица коментари в медиите.

Foreign Policy отбелязва, че силното приятелство между Берлускони и Путин и отношението му към антируската политика на ЕС предизвиква „голяма загриженост” у Вашингтон.

Авторът на материала Рид Стендиш отбелязва, че след "анексията на Крим" бурно развиващият се туристически сектор на полуострова преживява силен спад: затварят се магазини, броят на хората, заети в сферата на туризма, се съкращава, а туристите стават значително по-малко.
"Въпреки това, Крим беше посетен от един високопоставен гост: бившия премиер Силвио Берлускони, който в продължение на много години поддържа странно приятелство с руския президент Владимир Путин”, отбелязва журналистът, цитиран от ИноТВ.

Путин и неговият стар приятел и съюзник пристигнаха в Крим в петък, за да положат цветя пред паметника на италианците, загинали по време на Кримската война от 1852-1856 година. По думите на Стендиш Берлускони е пристигнал в Русия по-рано тази седмица и е прекарал известно време в Сочи. Според прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков срещата между Берлускони и Путин е била неформална; двамата са обсъдили актуални политически въпроси относно конфликта в Украйна, западните санкции срещу Русия и гражданската война в Сирия.

Авторът на материала отбелязва, че дружбата между Путин и Берлускони е добре известна, честитите визити, които си организират - също. Докато Берлускони беше премиер, приятелството между двамата предизвикваше безпокойство у Вашингтон, който видя опасност в плановете на италианската петролна компания ENI и "Газпром" да изградят газопровода "Южен поток”.

Слизането на Берлускони от премиерския пост не повлия на приятелството му с Путин. През юни двамата се срещнаха в Рим и Берлускони обеща, че неговата партия "Форца Италия" ще се бори за отмяна на европейските санкции срещу Русия. През юли Берлускони получи предложение да получи руско гражданство и да бъде назначен за министър на финансите на Русия.

"В Италия ме избутаха на заден план, но Путин ми каза, че иска да ми даде гражданство и да ми повери Министерството на финансите на Русия", каза Берлускони пред италианската преса.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари