Древноримски крепости и артефакти, направени с 3D принтери

0

На 02 октомври 2017 г. от 14:00 часа в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей се проведе заключителна пресконференция по проект 15.2.1.038 “Интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния” (ARCHIVE).

Проектът приключва успешно след 18 месеца работа. Съфинансиран е от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Приоритетна ос 2 - Зелен регион от програма Interreg V-A Румъния-България.

Основните цели на проекта са опазването и популяризирането на римското културно-историческо наследство, чрез употребата на съвременни информационни и комуникационни технологии и при минимално въздействие върху околната среда (използване на екологично чисти технологии). За 18-те месеца работа екипът от румънски и български специалисти е извършил задачи, свързани с дигитализиране на избрани обекти и артефакти, част от историческото наследство на двете държави. Това включва 16 археологически обекти и артефакти от колекциите на редица музеи от трансграничния регион. Представени бяха създадената Интернет платформа и мобилните приложения, които позволяват достъп до разнообразни документи за историята на археологическите обекти и за различните артефакти, фотографии и видеоклипове, карти, ортофотографии. Всички материали са достъпни чрез интерфейс на английски, румънски и български език.

От 14:30 ч. се проведе и представянето на друг резултат от проект 15.2.1.038 ARCHIVE - изложбата "Древноримски крепости и артефакти от трансграничния регион между Румъния и България".

В рамките на тази изложбата са представени миниатюрни копия на артефакти, които са направени с помощта на 3D принтери. Изложбата има за цел да популяризира и местата, които са по-малко известни на широката общественост и тези, които са трудно достъпни, за да ги включи в туристически маршрути, като по този начин се улесни достъпа до културното наследство - пряко или виртуално. От месец ноември изложбата ще остане за постоянно в русенския музей.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари