Древният град Хераклея Синтика преживява земетресения и потоп

0
Хераклея Синтика е локализирана при село Рупите от доц.Георги Митрев от Пловдивския университет), след случайното откриване на голям латински надпис през 2002 г., който Митрев превежда, коментира и публикува
Хераклея Синтика е локализирана при село Рупите от доц.Георги Митрев от Пловдивския университет), след случайното откриване на голям латински надпис през 2002 г., който Митрев превежда, коментира и публикува Видео: БНТ

Градът, основан от македонците - Хераклея Синтика /близо до Рупите/ е преживял две унищожителни земетресения и потоп, преди да изчезне. Това са данните от археологическите проучвания тази година, които успяха да разкрият изцяло и площада на величествения град. Под него учените откриха и таен проход

Хераклея Синтика  е античен град в днешна Югозападна България. Руините му са разположени в землището на село Рупите, община Петрич, върху южния склон и подножието на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.

Учените разбират за последното земетресение от 5 век, след който градът вече не е същият. Но по-ранните пластове разкриват друго, още по-мощно, 40 години преди това, разкрива БНТ.

Доц.д-р Людмил Вагалински – ръководител на археологическите разкопки: Колоните, които виждате, са паднали от северния стилобат, тук са се издигали заедно с целия ордер около 6 метра височина, силно земетресение на север, поне 8 по Рихтер. 8 и нагоре.

Страшно земетресение е било. Подобно, съвремието е виждало единствено в Чили. Величествен, стабилен градеш е рухнал и се е разпилял като стъклен, Струма е изчезнала. Но това не е единственото бедствие сполетяло града.

Дебел пласт утаена глина върху разрушенията от земетресението подсказват голям потоп. При разместването на земните пластове, коритото на близката река Стумешница се е запушило и натрупало огромни количество вода. А когато тапата поддала, всичко за миг се стоварва върху града.

Доц. Д-р Людмил Вагалински: Т. е. бягали са, падали са колони, всичко рухва, ужасен шум, прах, те бягат веднъж – защото това се срутва по склона, търкаля се. После вълната идва след това отдолу, т.е. те трябва да се върнат отдолу да бягат и пак да се качат на хълма. Защото пък идва цунами от Струмешница, това са метри глина. Животът им е бил много труден тук. Просто светът им се е сринал, след 800 години цивилизация.

Въпреки апокалипсиса, археолозите не откриват жертви. Вероятно са имали време да избягат. Но после да се върнали и са се опитали да възстановят живота и блясъка на града, който изглежда се е гордеел с огромен площад 3 декара, който е съизмерим с градове като Амфиполис и дори Солун.

Проучвайки покрития коридор на форума, учените се натъкват на вход към помещение под площада.

Доц. Д-р Людмил Вагалински: Ние се закачаме малко, че може би там държат хазната на общината на града, защото е сигурно място под плочника на града и винаги има много хора, централно е, открито е. Е този вход ни е провокацията тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари