Драстично са поскъпнали бебешките пелени и храни

1
Повишението на бебешките и детските храни е с около 20 на сто, а при пелените скокът е с близо 30%
Повишението на бебешките и детските храни е с около 20 на сто, а при пелените скокът е с близо 30%

Повишението на бебешките и детските храни е с около 20 на сто, а при пелените скокът е с близо 30%

Репортаж по зрителски сигнал. Родители отчитат драстично поскъпване на бебешките храни.

Търговци казват - скок има. Като през последната година той следва тенденцията при поскъпването и на останалите продукти. Припомняме, че детските стоки са с намалена ДДС ставка, което според експерти, е успяло да компенсира допълнително поскъпване, информира bTV.

Ивелина - майка на 5-месечни близнаци, изчислява, че адаптираното мляко е поскъпнало с около 20 на сто.

„Беше 33 лева, в момента го купих на 39 и нещо. 6 лева на една кутия е ужасно много, особено когато една кутия я изразходваме за 4 дни. Ако един възрастен може да си купи извара, вместо сирене, на това бебе, а в случая две - няма как да им предложа нещо друго“, коментира жената.

Търговците признават - поскъпване има. Но очакват пазарът да се укроти.

„При детските продукти е особено малка надценката. Това е традиционно за този пазар. На пюретата ни е 12 - 13 процента. Проблемът е, че ние непрекъснато получаваме мейли, че ни вдигат цените. И на нас като ни ги вдигнат - и ние ги вдигаме на клиента“, коментира Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

От Асоциацията на търговците на детски стоки отчитат повишение на бебешките и детските храни - с около 20 на сто. При пелените скокът е с близо 30%.

„Информацията, която достига до нас вносителите е, че промяната се дължи изцяло на повишение на производствените разходи както на суровини, така и за енергия, транспорт и други“, посочват търговците.

От бранша казват, че 9-процентното ДДС задържа поскъпването. Агенцията за приходите изчислява, че от това за година хазната губи над 9 милиона.

„Ако целта на намаляване на ДДС е да се подпомогне крайния потребител, не може да се разчита изцяло на добрата съвест, а да има лек натиск от държавата, която да каже, че по-ниското ДДС е да се постигнат по-ниски крайни цени за потребителите“, коментира икономистът Стоян Панчев.

Детските храни са сред стоките, чиято надценка ще се контролира, заявиха от кабинета на вицепремиера Христо Алексиев.

Междувременно - наша проверка в хипермаркет от една и съща верига показа - някои детски храни в Германия са по-евтини, но сравними с тези у нас. При някои се отчита значителна разлика, на фона на чувствително по-високата средна заплата във федералната република.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    До втория
    Ботев го гръмнаха колегите, Левски си го предадохте и обесихте сами. Сега страната е в това жалко положение, защото позволихте да сте изтривалка на кравари и колониалисти. Но хората които не познават историята, повтарят едни и същи грешки.
  • 2
    2
    До първия, справедливо...
    Абсолютно си прав, ама какво искаш от народ, който си избира зеленочорапник за президент, който нарича окупаторите "братя", който само мърмори, но нищо не прави, да не ядоса силните. Горкия Левски, Ботев и другите ни герои. И те ако си кротуваха, за да не ядосат силните световни диктатори, никога няма да бъдем освободени. Но те бяха мъже и хора на честа и родината си. Не лижеха задника на турския султан, както ние лижем задника на Путлер. Не прекланяха глави пред императори, крале и други управници, а защитаваха националната ни кауза и родината си. Батенберг плати с поста си на български княз, че не склони глава пред руския император и все пак обяви Съединението на България. Младите капитани от новосформираната българска армия не се уплашиха, че руските генерали ги изоставиха в решителен момент и успяха да отбълснат генералите на крал Милан, който искаше да пие кафето в София, но без малко българите щяхме да нахлуем в Белград. Но тогава е имало БЪЛГАРИ, а не русофилистици
  • 3
    1
    Брадви за наглите кучета
    Нищо свято не остана. Отдавна трябваше да се надигнем като един народ. За това не купувам в нашите рекетьорски магазини. За щастие брат ми носи от Франция и Германия памперси и адаптирано мляко. Кравето масло е почти двойно по евтино, но за сметка на това е по качествено.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари