Драгомир Драганов: Фериботът между Русе и Гюргево трябва да тръгне в края на юни

0
В средата на юли ще започне и основният ремонт на Дунав мост, съобщи областният управител на Русе
В средата на юли ще започне и основният ремонт на Дунав мост, съобщи областният управител на Русе Видео: Русе Медиа

Фериботът между Русе и Гюргево трябва да тръгне в края на юни или началото на юли, а в средата на юли ще започне и основният ремонт на Дунав мост, съобщи областният управител Драгомир Драганов.

Това стана ясно след среща на всички институции, които имат отношение към граничния пункт и съоръжението, предаде Русе Медиа.

Драганов обясни, че в рамките на няколко дни се очаква румънското правителство да вземе решение за пускане в експлоатация на фериботния пункт в Гюргево и той да заработи след месец. Така ще се осигури преминаване на 200-250 камиона в едната посока през река Дунав. Това ще позволи и стартирането на ремонта на Дунав мост.

Инж. Йордан Вълчев – председател на УС на АПИ, каза, че имат всички подписани договори, очаква се разрешението за строеж и ремонтът ще започне в средата на юли. Ще се затваря само едната лента на моста, а движението ще се регулира със светофар. Може да се наложи съвсем за кратко пълно затваряне, когато се работи по панелите, но не се очаква да има проблеми с трафика.

Ще се работи по 1100 метра от българския участък в пътната част, като ще се подменят панели, асфалтова настилка, метални елементи. Срокът за изпълнение е 2 години, но фирмата изпълнител ще направи всичко възможно да го съкрати. Сумата, отпусната от държавата, е в размер на 44 млн.лв.

От строителната фирма заявиха, че ще се работи седем дни в седмицата с удължено работно време. За тях е важно да се използва лятото, когато денят е дълъг, а времето хубаво, тъй като за част от дейностите се изискват подходящи метеорологични условия.

Кметът Пенчо Милков коментира, че ремонтът е критично необходим. Той обясни, че държавните институции са се ангажирали да информират своевременно туристите за предстоящите дейности, тъй като през лятото оттук минава голям поток от чужбина. Хората трябва да знаят, че ще има забавяне в придвижването им през моста. Държавата ще задържа камионите във вътрешността на страната и ще ги пропуска чрез координационния център, за да не се получава струпване край границата в Русе.

Зам.-министърът на регионалното развитие Димитър Недялков увери, че МТС ще оказва пълно съдействие, като ще информира своевременно транспортния бранш за ремонта. Ще има и щаб между институциите, който ще следи постоянно изпълнението, а от АПИ ще дават информация за напредъка на дейностите.

Междувременно от АПИ съобщиха, че е завършил аварийният ремонт на фуги на Дунав мост при Русе. Движението в участъка от съоръжението е възстановено и се осъществява без ограничения. Фирмата изпълнител работи максимално мобилизирано, за да приключи предвидените дейности в 20-метровия участък колкото се може по-бързо и да не се затруднява пътуването.

Припомняме, че аварийният ремонт на фуга на съоръжението започна преди около 10 дни и трябваше да завърши по график до 31 май. За извършването му беше ограничено преминаването в 20-метров участък от моста. Дейностите се изпълняваха поетапно в двете ленти, без да се спира напълно трафикът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    мммм
    Това същото заглавие беше през 2022 г. Още го чакаме да тръгне
  • 6
    2
    *****************************************************************************************************
    А пък теб отдавна ще сме те забравили в края на юни! Смешник!
  • 6
    1
    СТЪЛБОВЕТЕ на Две могили са в...
    Наздраве за ферибота!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари