ДПС организирали масовото обрязване на циганчета в Омуртаг

1
Велизар Енчев припомни за публичното обрязване на 127 български момченца на площада в Омуртаг от турски лекари
Велизар Енчев припомни за публичното обрязване на 127 български момченца на площада в Омуртаг от турски лекари

ДПС организирали масовото обрязване на циганчета в Омуртаг. Това стана ясно от думите на народния представител Велизар Енчев, който поиска от парламентарната трибуна обяснение от здравния министър по въпроса.

Енчев припомни за публичното обрязване на 127 български момченца на площада в Омуртаг от турски лекари, предаде Novini.bg.

„До момента масовите сюнети се извършват само в Турция, те са нарушаващи правата на децата“, изтъкна Енчев, който обърна внимание и на големия риск за здравето след подобни интервенции, а и за болката, която децата изпитват.

„Информация за подобни ритуали се появяват периодично в райони с мюсюлманско население. За настоящото събитие получихме информация от страна на медиите след приключване на ритуала. В РЗИ-Търговище също не е постъпило уведомление“, призна министърът на здравеопазването д-р Петър Москов.

„От медицинска гледна точка не бих си позволил да коментирам публичността на проявата, а по-скоро условията. Подобна медицинска интервенция се извършва в болници“, подчерта Москов.

По думите му след репортажа Министерство на здравеопазването е извършило проверка по случая. Установено било, че в МЗ не е получено искане за издаване на разрешения за практика на чужди лекари на територията на страната, каквито условия изискват от ЕС.

„Сезирам българската прокуратура да се намеси – не е сезирана РЗИ в местното селище, нито МЗ, не е позволена дейността на лекарите. Има ли държава? И ако българската прокуратура в лицето на главния прокурор не се намеси, редно е да се намесят чужди сили“, категоричен бе в отговор Велизар Енчев.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари