Доживотен затвор получи медицинската сестра, убила 7 бебета във Великобритания

0
Садистката Луси Летби получи най-тежкото наказание в британската правна система
Садистката Луси Летби получи най-тежкото наказание в британската правна система Снимка: Facebook

Садистката Луси Летби получи най-тежкото наказание в британската правна система

Съд в Манчестър осъди медицинската сестра Луси Летби, виновна за убийството на седем новородени, на доживотен затвор без право на помилване или предсрочно освобождаване. Това е най-тежката присъда в британската правна система, съобщи Би Би Си, цитирана от OFFNews.

За тази присъда настояваше прокуратурата, според която действията на подсъдимата спадат към категорията на умишления садизъм.

Летби става четвъртата жена в историята на английското право, осъдена на доживотен затвор.

В британската система има два вида доживотни присъди. Едната предвижда осъденият да има право на предсрочно освобождаване. При произнасянето на присъдата съдията веднага определя продължителността на времето, което лицето ще прекара в затвора, преди да му бъде разрешено да обжалва.

Вторият вид се налага в случай на престъпление с изключителна тежест и обществена опасност, най-често за серийно убийство. Осъденият няма право на предсрочно освобождаване или помилване, което може да се случи само при изключителни обстоятелства.

Адвокатите на Летби заявиха още преди обявяването на присъдата, че няма възможност да се търсят смекчаващи вината обстоятелства по делото и няма възможност за снизхождение от страна на съдебните заседатели.

Летби отказва да присъства в съдебната зала при обявяването на присъдата.

Британският министър-председател Риши Сунак нарече отказа ѝ да се изправи пред семействата на жертвите си позорно малодушие. Той обеща, че правителството ще промени законодателството, за да направи задължително присъствието на осъдените при произнасяне на присъдата.

Междувременно съдия Гос прочете обръщението си към осъдената, сякаш тя присъства в съдебната зала.

"Животът на новородени бебета е прекъснат, едва започнал, а животът на техните близки е завинаги съсипан. Мотивите за вашите действия са известни единствено на вас", каза съдия Гос.

Отделно съдията обърна внимание на особения цинизъм, с който Луси Летби е убила бебето Д. В последните минути от живота му тя, заедно с други парамедици, участвала активно в реанимацията му, като се преструвала, че се надява то да бъде спасено.

Съдията се спира подробно и на всеки случай на смърт и сериозно увреждане на здравето на всички бебета. Освен за седемте доказани убийства, процесът доказва вината на Летби и за опита за убийство на шест други бебета, но журито не успява да постигне присъда по тях.

Луси Летби е убила новородените, като ги е инжектирала с въздух с помощта на спринцовка и това се е случило между юни 2015 г. и юни 2016 г., когато е работила в болницата "Countess of Chester" (главната болница на NHS в графство Честър). Тя е използвала и техники като прехранване и отравяне с инсулин.

Някои от колегите на Летби заподозрели нейното участие след първите три смъртни случая: във всички случаи тя е била дежурна. Въпреки това администрацията на болницата първоначално не го приема сериозно.

"Луси Летби, никаква присъда няма да компенсира мъките, които изтърпяхме в резултат на вашите действия", заяви майката на бебето С (както фигурира в досието на делото), което е убито от медицинска сестра, преди да бъде обявена присъдата.

Докато очакваха присъдата, бе публикувано изявление на родителите на близнаците - бебетата А и В, първото от които е било убито. Според тях второто дете е било спасено само защото след трагичната и необяснима смърт на първото семейството е настояло член на семейството да бъде постоянно на смяна в близост до креватчето на Б.

В понеделник сутринта съдията и всички в съдебната зала изслушаха редица свидетелски показания и признания на родителите на децата, станали жертва на Летби. Някои от тях признаха, че омразата им към медицинската сестра е била толкова опустошителна за тях, колкото и загубата на детето им.

В Обединеното кралство доживотният затвор е въведен през 1983 г. В продължение на почти 20 г. само министърът на вътрешните работи може да налага такава присъда, но през 2002 г. правомощието за вземане на решение е прехвърлено на съдиите.

Първата жена във Великобритания, получила доживотна присъда, е Майра Хиндли през 1990 г. Тя е осъдена за убийство и умира в ареста през 2022 г.

Други две - Роуз Уест и Джоан Денехи - все още излежават присъди.

Уест е осъдена през 1995 г. и ѝ се приписват 10 убийства, извършени заедно със съпруга ѝ Фред Уест.

Денехи е осъдена през 2014 г. за убийствата на трима мъже, чиито тела захвърлила в канавка в предградие на Питърбъро.

Сред другите осъдени на доживотен затвор са:

- Бившият британски полицай Уейн Къзънс, който през 2021 г. отвлича уличната проститутка Сара Еверард и по-късно я убива.

- Томас Мейр и Али Харби Али, които са убили съответно депутатите Джо Кокс и сър Дейвид Амес.

- Луис Де Соуза, който убива служителя на столичната полиция сержант Мата Ратан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари