Доцент от Аграрния университет в Пловдив "изгърмя" с къщата си за гости

1
Илиян Желязков е получил сумата в размер на 309 264.20 лева
Илиян Желязков е получил сумата в размер на 309 264.20 лева

Доц. д-р Илиян Желязков е преподавателят от Аграрния университет в Пловдив, който е върнал на Държавен фонд „Земеделие“ субсидия за къща за гости, съобщи „Марица“.

Сумата в размер на 309 264.20 лева е получил по мярка Mярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” от Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007-2013 г. За случая съобщи ексминистърът на земеделието Румен Порожанов дни преди да хвърли оставка, но скри името на бенефициера. Малко след това новият стар министър Десислава Танева инициира проверка на всички субсидирани 288 къщи за гости от предния програмен период, за които 5-годишният мониторинг изтича в края на 2019 г. При инспекцията, която приключи преди дни, бе установено, че 15 от къщите не работят по предназначение, вследствие на което собствениците им трябва да връщат общо над 4,5 млн. лв.

В подобни нарушения е бил уличен доц. Желязков от Катедра „Земеделие и Хербология”. Проверката на неговата къща за гости, която се намира в с. Върбен, община Брезово, е била през 2015 г. В одиторския доклад е посочено, че „Къщата за гости няма интернет страница, нито е оповестена някъде другаде. След започване на работа като къща за гости едва четири лица са се регистрирали като гости. Три от тези четири лица били отседнали в къщата в деня на посещението на одиторите. Освен това трите закупени превозни средства с висока проходимост се използвали за лични цели.

В сервизното помещение имало куп използвано спално бельо и кърпи, различни от закупените в рамките на проекта". Нито Желязков, нито от Фонда коментираха детайли защо, въпреки че нарушенията не са драстични, се е стигнало до връщане на пари. Единственото, което той каза пред репортер на „Марица“, е, че се е оказал бяла мишка, за да се прикрият други големи злоупотреби с евросредства. По това време шеф на Държавен фонд „Земеделие“ е бил Румен Порожанов.

Справка в публичните регистри на институцията показва, че за въпросната къща Илиян Желязков е имал одобрен проект по Мярка 311 за „Пристройка, преустройство и реконструкция на съществуваща полумасивна двуетажна жилищна сграда в къщи за гости и ограда в УПИ І-86, кв.16 по ЗРП на с. Върбен, общ. Брезово, Пловдивска област. Проектът е бил подаден от името на "Фрукт Продукт" ООД, с капитал от 5000 лв. Тогава съдружници са били Илиян Желязков и майка му Ана Желязкова, а към днешна дата собственик е синът му Димитър Желязков. Любопитна подробност е, че по същата мярка са усвоени други 389 022,10 лв. от фирмата на брата на доцента - ЕТ "Ранчо - Момчил Желязков" Те са вложени в същия, но съседен по скица имот по проект "Къща за гости и спорт" в УПИ ІІ-87 кв. 16 по ЗРП на с. Върбен общ. Брезово обл. Пловдив“. Излиза, че един и същ обект е субсидиран два пъти по програмата.

Иначе чрез "Фрукт Продукт" ООД Илиян Желязков има още два спечелени проекта по Програмата за развитие на селските райони от предния програмен период. Те са по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”.

По единия проект ​са получени 97 996 лв.

В бизнесплана е посочено намерение за „Модернизиране на земеделското стопанство, чрез изграждане на съоръжение за съхранение на вода, изграждане на съоръжение за борба със сланите на овощна градина - череши на площ 89.502 дка, закупуване на софтуер, контейнер-фургон, метеорологична станция и резервоар за гориво“. Дружеството е усвоило отделно и 35 938 лв. за „модернизиране на земеделско стопанство в преход към биологично земеделие, чрез закупуване на специализирана селскостопанска механизация, съоръжение за капково напояване и съоръжение за защита от диви животни на друга овощна градина с череши от 73 дка. Желязков е заложил и биологичен дрян в с. Старо Железаре. На този етап преподавателят от Аграрния има участие в пет фирми, а е излязъл от шест. Според съдебните регистри упражнява основно земеделска и консултантска дейност, както и търговия с торове и препарати. От 2009 до 2010 г. Желязков е бил в борда на директорите на „Виналия“ АД /старо име „Ташков“ АД/, собственик на винарско имение "Любимец", където съдружник с втори по големина дял е бизнесменът Тодор Батков. До 2016 г. Желязков има участие във фирмата „Био Хип“-отглеждане на лозя, която продава на банкера Илия Кирчев.

Печели дело срещу НАП

През 2014 г. чрез фирмата си "Фрукт Продукт" ООД доц. Желязков печели дело срещу НАП, видно от Решение № 1049 на Административен съд - Пловдив. Данъчните не са искали да му признаят данъчен кредит, т.е. ДДС-то при покупка на автомобил CITROEN С4 EXCLUSIVE e-НDI на стойност 18 321.20 евро с ДДС. Същият е закупен с пари и за целите по проекта за къщата за гости в с. Върбен.

Отворена за гости

В момента къщата за гости в с. Върбен работи. Вече има сайт и отделно се рекламира в други. На посетителите се предлага алтернативен туризъм - бране на десертно грозде, маслодайна роза, череши, сливи и др., лов, риболов, както и екстремни Off-road преживявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари