Доцент Арабаджиев: Ракът може да се превърне в хронична болест

0
Процентът все още е песимистичен на хората, които са преборили рака
Процентът все още е песимистичен на хората, които са преборили рака

Все още е песимистичен процентът на хората, преборили това заболяване, каза имуно-онкологът

Все повече пациенти имат възможност да живеят редом с рака благодарение на новите лекарства, лечебни методи, в които включваме и лъчелечението, модерните апарати и комплексното лечение на тази болест. Това каза в предаването „Лице в лице”  по bTV  доц. Желязко Арабаджиев, председател на българското научно дружество по имуно-онкология.

Можем да дадем надежда на нашите пациенти, че ще живеят по-дълго с една болест, която може би ще се превърне в хронична такава, по подобие на другите заболявания”.

Процентът все още е песимистичен на хората, които са преборили рака, и все още той във всичките му лица и разновидности е труден за лечение, допълни доцентът.

По думите му има регистри, които показват колко са новодиагностицираните с рак, но не може да се каже дали пациентите намаляват, защото процесът е сложен.

Предвид нарасналите диагностични възможности, предвид повишената здравна култура на населението се откриват все повече и повече нови случаи на рак, защото в миналото тези пациенти просто не бяха диагностицирани.

Вероятно и това е причината в статистиките да казваме, че нараства броят на новодиагностицираните пациенти, но има тенденция, която показва намаляване на смъртността от онкологични заболявания”, отбеляза доц. Арабаджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари