Доц. Стойчо Стойчев: ИТН ще измисли шоуформат, който да замества Слави в правителството

1
Ще се направи някаква глупост, която продава, защото хората се дивят на всякакви новости и ги намират за оригинални!, поясни политологът
Ще се направи някаква глупост, която продава, защото хората се дивят на всякакви новости и ги намират за оригинални!, поясни политологът

"Слави не иска да става премиер, ИТН може да измисли шоуформат, който да го замества."

Това каза доц. Стойчо Стойчев, политолог, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването. Той коментира следните теми:

Предстоящото връчване на мандат за съставяне на правителство на ИТН.

Какъв Ви е анализът, ГЕРБ не успя да създаде кабинет, не че беше неочаквано. Сега обаче президентът Радев, противно на нашите очаквания и неговите обявления, не извика веднага Слави Трифонов или техния кандидат за министър-председател, а каза, че ще реши кога?“, попита водещата Илиана Беновска.

Стойчо Стойчев отговори, че петък следобяд едва ли е най-подходящият момент да връчва мандат на втората политическа сила, особено ако иска да води разговори през събота и неделя.

Той продължи, че президентът е еднолична власт и не дължи обяснения на никого. Така че само президентът си знае какви са мотивите му, вероятно няма да ги каже. „А какво ще прави през уикенда, дали ще се опитва да договаря новата тройна, четворна или Н на брой коалиция не знам, вероятно това ще се случи. В България нямаме опит с връчен и реализиран втори мандат, обикновено се стига до трети мандат, което предполага по-голяма роля на президента в договарянето на самата коалиция. Защото в такива фрагментирани парламенти с малки парламентарни групи никоя от големите партии не иска да се ангажира с реализирането на труден мандат и да отнесе негативите след това!“, обясни политологът.

Станахте свидетел, че всички казват, че биха подкрепили Слави, стига да се съобрази с техните програми, аз си позволих да кажа на Румен Гечев – вие сте трета политическа сила, какви условия ще поставяте!“, продължи Беновска. Стойчев отговори, че дефиницията на думата „съобразяване“ е доста широка.

Водещата припомни пресконференцията, на която преди време Волен Сидеров е казал, че ще подкрепи ГЕРБ, ако се съобразят с програмата му, а тя му е казала – „малка ти е лодката“. Стойчо Стойчев продължи, че ИТН не са търсили подкрепа от никого, а в момента са адресати на предлагана подкрепа, която на практика е безрезервна.

Водещата пусна запис от изказването на Борисов след като са го изписали от болницата. Ето какво казва Борисов:

Борисов: Как тази уж дясна партия, казвам уж, защото те на практика са най-левите, изведнъж започна да харесва и е готова без никакви претенции за нищо да подкрепи Слави Трифонов. С цялото ми уважение ще кажа само една история, защото Иван Костов аз го уважавам, като премиер многократно той е идвал при мен, при Томислав Дончев и сме говорили по много теми, защото той притежава качества, които за не. Той не харесва хората и каквито и протести да има, той никога няма да се съобрази. Може би това е по-правилно, не знам, но той е твърд човек.

И аз много го харесвам. Бяхме веднъж със Слави Трифонов на кино, срещнахме пред киното Иван Костов с жена му. Костов се здрависа с мен. Слави Трифонов си подаде ръката, той си бръкна в джоба и не му подаде ръка. Партията на Иван Костов днес безусловно подкрепя тази партия на Слави Трифонов, а не най-голямата дясна. Корнелия Нинова каза вчера, че аз задкулисно със Станишев съм я сменил. Аз за нея мра да стои.

Освен това думите ми бяха от трибуната на парламента – стига си ми ги пращал, една по една ги пращай. Ту Мая, ту Корнелия. Забравихте ли? Така че да не се плашат. Аз, ако бях на мястото на Слави Трифонов, щях много да се плаша, защото, ако не ти поставят никакви условия, значи ти готвят капан. Той реши да прави партия, аз още не съм решил да правя шоу!

„Какво е посланието на Борисов към Слави, той му подсказва доста по Марио Пузо?“, попита Беновска. Стойчо Стойчев отговори, че Слави едва ли ще се ангажира да става премиер. Той продължи, че се е учудил дори от това, че лидерът на ИТН е положил клетва като народен представител, но може би го е направил просто символно.

Въпросът е кой ще бъде натоварен с тази голяма отговорност. „Цялата тази работа е като да си платиш за филма „Годзила“, а гледаш „Семейство Гулденбургови“!“, заяви политологът. Той припомни, че когато е дошъл Симеон Сакскобургготски и хората са гласували за него, той е станал премиер, въпреки всички парадокси, след това хората са гласували за Борисов и той е станал премиер. При такива лидерски партии е нормално лидерите им да се ангажират с политиката.

Водещата пусна записа с отказа на Тошко Йорданов ИТН да разговаря с ГЕРБ, в което той казва, че няма да се срещат с партии от статуквото. Тя помоли събеседника си да анализират езика на тялото и другите жестове, както и факта, че текстът е прочетен от лист. Стойчев каза, че очевидно се внимава за всяка дума и припомни забраната на водачите на листи на ИТН преди изборите да правят публични изказвания по места. Внимава се да не се каже нищо излишно извън официално одобреното.

Това е по-монархически стил на управление. По времето на НДСВ е имало говорител на МС и сега вероятно тази позиция ще се възстанови. Водещата попита кой би бил говорител на Борисов. Събеседникът ѝ отговори, че самият той си е говорител и не би могъл да има такъв. Същото се отнася за Румен Радев и Корнелия Нинова. Чистото инструментализиране говорител като функция може би трябва да търсим в прокуратурата. Руската федерация също много обича да говори чрез говорители.

Водещата пусна на госта си записа от разговора си със Слави Трифонов от 22 октомври 2013 г. и попита дали някой говори в ухото на Слави и той добър говорител ли е?

Тя добави: „Аз никога в живота си не съм ползвала слушалки и никой не ми е подсказвал, но повечето водещи, в това число и Слави, са със слушалки в ушите и им се говори какво да говорят. Аз самата е имало случаи, когато самата съм подсказвала, имала съм толкова трениран човек, че съм била в Италия и съм подсказвала през слушалки какво да се пита на МС, аз диктувам думите и се записват. Дайте да видим говорител на кого е Слави Трифонов и собствените му мисли и думи къде са?“.

Илиана Беновска: И даже наши колеги тръгнаха да стават и политици. Ти между другото защо не станеш политик, имаш такава голяма аудитория, толкова голяма известност, толкова много опит и знания, защо и ти не тръгнеш да ставаш политик?

Слави Трифонов: Сериозно ли питаш?

Илиана Беновска: Много сериозно. За да се неутрализира малко с друг полюс пространството.

Слави Трифонов: По смисъла на професионализма и по смисъла на това, което е казал Кант за смисъла на живота, че човек трябва да се самоосъвършенства, един професионалист трябва да работи нещо, в което да става все по - добър и по - добър. Не вярвам това за пенкилера, че като можеш да правиш едно нещо добре, ще можеш да правиш и друго добре. Тоест примерно си добър като пожарникар, или шеф на охранителна фирма и това означава, че си добър като кмет или министър - председател.

Илиана Беновска: Или си бил добър като безработен и после си станал добър като министър - председател.

Слави Трифонов: Никога не съм бил безработен.

Илиана Беновска: Не ме слушаш. Бил си добър като безработен, а после се станал добър като министър - председател. Какво казах?

Слави Трифонов: За мен ли говориш?

Илиана Беновска: За кого говоря бе хора? Има ли някой, който се сеща тука?

Слави Трифонов: За кого говориш? Говориш за Орешарски ли в момента?

Илиана Беновска: Не.

Слави Трифонов: А за кого?

Илиана Беновска: Който може ще се сети. Та да питам аз, ще станеш ли политик?

Слави Трифонов: Добре, нали си смела, давай кажи, за кого говориш?

Илиана Беновска: Какво значи смела, да стана сега и да кажа истината е.

Слави Трифонов: Беновска пита Станишев...

Илиана Беновска: Кой назначи Делян Пеевски? Беновска пита Борисов за неговото минало. Нещо пропускаш, така ли беше?

Слави Трифонов: Да, и това е вярно.

Илиана Беновска: Въпросът е следния. Да си довърша темата за политика, че много ме кефи. Ако ти тръгнеш да ставаш политик всичко ти е десет.

Слави Трифонов: Защо?

Илиана Беновска: Вече го изредих тука, пак ли да те полаская? Слави, много си висок, не само на ръст. Много си висок по интелект и въздействие.

Слави Трифонов: Не е ли логично аз да стана, окей, аз ставам политик и след това? То не е достатъчно да станеш политик.

Илиана Беновска: След това спираме да пускаме нашата любима песен, която пускаме по „Радио К2", заедно със стихотворението на Ръдиърд Киплинг „Ако", „Нема такава държава" и почваш да пееш „ Ето я такавата държава, аз я ръководя Слави Трифонов".

Слави Трифонов: Усещам някаква ирония, аз не съм тръгнал да ставам политик.

Илиана Беновска: Няма ирония, създаваш освен политически и художествен образ, ще ставаш ли политик?

Слави Трифонов: Не.

Илиана Беновска: Само едно ти куца, да знаеш.

Слави Трифонов: Кое?

Илиана Беновска: Може би трябва да се задомиш преди да станеш политик.

Слави Трифонов: Бойко Борисов не е женен, пък стана политик.

Илиана Беновска: Бил е. Я виж Сергей Станишев как се задоми, че и две деца роди.

Слави Трифонов: Това е хубаво.

Илиана Беновска: Много е хубаво.

Слави Трифонов: Аз за каква тема те поканих, ти накъде тръгна.

Илиана Беновска: Ами канализирай ме тогава.

Стойчо Стойчев изрази мнение, че определено някой е суфлирал на Слава и той се е ангажирал с това да разбере какво му се говори в слушалката, отколкото да реагира на въпросите. Това обаче няма голямо значение, защото независимо дали някой му подсказва в слушалката или не, човек стои с образа си пред камерата и поема отговорността за това, което говори. Той продължи: „Когато става дума за Слави и Кант може страхотна поговорка да излезе, когато цитираш нещо, което не познаваш добре, обикновено бъркаш. Хубаво е, когато човеш цитира и се позовава на титаните преди нас, все пак да познава текстовете!“.

Ролята на президента Радев.

Водещата попита къде е ролята на Румен Радев. Стойчо Стойчев отговори, че неговата роля е огромна и това е станало ясно още когато се е разбрало какво ще бъде разпределението на мандатите. Вечерта след изборите е станало ясно, че президентът ще трябва да договаря, ако иска да има работещо коалиционно управление.

„Той има ли интерес и готовност, ще успее ли да го изиграе успешно, ако състави служебен кабинет?“, попита водещата. Гостът ѝ отговори, че според него за Радев е по-изгодно да състави коалиционно управление в рамките на 45-то Народно събрание с мандат на „Изправи се! Мутри вън!“, партията, която е взела неговия слоган на протеста. „Как ще прескочи БСП?“, попита Беновска.

Политологът отговори, че БСП вече са станали доста проблематични и припомни, че вече Корнелия Нинова говори за подкрепа на Румен Радев, а не обратното. Вече не Радев чака някой да го подкрепи, а се е институционализирал по примера на Георги Първанов преди време. Водещата припомни, че все пак Радев не може да прескочи ИТН при даването на мандати. Стойчев изрази мнение, че те няма да се ангажират да правят правителство. Той добави: „Мая Манолова сигурно е готова да се жертва за поста министър-председател. Сигурно е добре да има повече жени министър-председатели в България!“.

Новият председател на Народното събрание Ива Митева.

Стойчо Стойчев обясни, че в момента прави политически комикс във фейсбук с името Фигурант и затова гледа много снимки. От тези снимки картината в парламента изглежда като един хаос и по средата един човек, който се е взел много на сериозно. Той продължи: „Тя гледа толкова сериозно, че изглежда още по-комично цялата работа. Отвсякъде цари хаос, едни хора махат, а тя с едни папки гледа много сериозно, като че ли сега ще се върши страшно сериозна работа! Нищо сериозно не се върши сега, просто някакви хора си играят на големи политици!“.

Васил Божков.

„В комисията за проверки, оглавявана от Мая Манолова, влиза да се провери и Комисията по хазарта, Закона за хазарта. Това добре ли е за Божков, нали се говори, че Мая и Божков имат топла връзка?“, попита водещата Илиана Беновска. Стойчо Стойчев отговори, че Божков е много активен във фейсбук, посланията му са доста добре маркетингово подбрани. Божков е буквално „Българският Тръмп“.

„Липсва ли ти Божков в парламента, какво ли щеше да бъде, ако той беше там?“, попита Беновска. Стойчев отговори, че не му липсва, парламентът е такъв, какъвто хората изберат, но по-добре би било Божков да е официално в парламента, отколкото да се изявява в нелегалност от Дубай. Водещата попита с какво би допринесъл той.

Политологът отговори, че би прибавил повече пъстрота и припомни легендите, които се носят за тайните на Божков и нещата, които той записва с един стар айфон в кабинета си. Дълго време обаче не се е говорело за Божков, а когато отсъстваш дълго време от публичното пространство, значи имаш много ефективен пиар. Когато имаш такъв висок статус в обществото и попаднеш пред обективите, нещата отиват извън контрол. Пример за това са братя Бобокови.

Политическото бъдеще на Борисов, Радев и Трифонов.

„Какво ще стане с Борисов, всички в момента играят срещу него? Какво ще стане със Слави и какво ще стане с президента?“, попита Беновска. Стойчо Стойчев отговори, че на Борисов много му отива да бъде „черна станция“ в опозиция, да отправя хапливи критики. Така че от Борисов се очаква силна опозиционна роля. В момента Борисов не заема официално никакъв пост, но ако реши да прави изявление пред медиите, всеки ще отиде да го отрази.

Стойчев продължи, че Румен Радев е може би най-медийният президент, който сме имали. Той непрекъснато използва медиите, за да говори директно на хората някакви неща. Той използва президентската институция, за да бъде „консул на народа“.

Политологът продължи: „Сега сигурно ще се привиждат „пипалата на октопода“, остатъчните мутри и т.н., които ще саботират промяната и ще трябва да ги борим, защото в противен случай, когато си популист и вземеш управлението, се получава нещо като Ципрас, трябва да генерираш позитивни новини, но то позитивни новини няма, затова по-скоро се хилиш тъпо и нищо не правиш, Ципрас така правеше!“.

Стойчев каза, че е трудно да се предвиди какво ще направи Слави Трифонов, той все още отсъства от публичното пространство. „Ще се реши ли, без слушалка в ухото?“, попита Беновска. Политологът отговори, че вероятно там ще се измисли някакъв формат, който ще бъде заместител на Слави, например „ще питаме народа“, някакъв шоу формат, в който да речем хора звънят или пишат във фейсбук и сценаристите формират програмата на правителството за следващата седмица.

Той продължи: „Ще се направи някаква такава глупост, която продава, защото хората се дивят на всякакви новости и ги намират за оригинални! МС ще си е в МС, но хората, които го олицетворяват, ще се показват например в 7/8 по типичния за тях разработен маниер, ще говорят демагогски, ще слушат сърцераздирателни истории как ни се къса сърцето за „клета майка България“ от Лондон, как трябва да се променят нещата в България като направим депутатите отговорни, ще цъкаме всички с език и в крайна сметка създаваме впечатление, че някой слуша хората какво те искат и представлява техния глас, което е изключително заблуждаващо!“.

„Тоест ще има виртуална държава ли?“, попита Беновска. Стойчев отговори: „Такива сесии работят в подобни на нас политически култури. Путин например редовно прави такива виртуални срещи с гражданите, хората му задават въпроси, оплаквания!“. Беновска отвърна, че все пак Путин стои по 10 часа, а неговите интелект и знания са несравними. Стойчев отговори: „Сценаристите и те ще стоят по 10 часа, нали са много и са сценаристи.

Слави Трифонов ще прихожда отвреме на време при тях, понякога няма да е там. Той отдавна е дал нишан, че има доверие на тези хора и те са все едно той. Може да стане почетен председател, двамата с Доган могат почетно да председателстват от Бояна следващия парламент в различните му проявления!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 24-ти април 2021 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари