Доналд Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите

2
Тръмп каза, че ще разгърне армията и "бързо ще реши проблема за тях"
Тръмп каза, че ще разгърне армията и "бързо ще реши проблема за тях" Снимка: Reuters

Президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще изпрати армията, за да потуши нарастващите граждански вълнения в САЩ, заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд, починал от ръцете на полицейски служители.

Тръмп каза, че ако градовете и щатите не успеят да контролират протестите и да "защитят жителите си", той ще разгърне армията и "бързо ще реши проблема за тях", предаде BBC.

Протестите срещу смъртта на Джордж Флойд ескалираха през последната седмица. Кандидатът за президент Джо Байдън разкритикува Тръмп: "Няма да позволим на нито един президент да укроти гласа ни", заяви демократът, като се позовава на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на събранието на протестиращите.

В Лас Вегас полицай загина при стрелба, след като полицията се опита да разпръсне тълпа. Десетки бяха ранени, когато властите използваха сълзотворен газ и сила, за да разпръснат протестиращите, които вече напират в над 75 града.

Междувременно четирима служители бяха застреляни и ранени в понеделник вечер по време на безредици в Сейнт Луис, Мисури.

В Чикаго двама души бяха убити на фона на вълненията при все още неизяснени ситуации. Шефът на полицията в Кентъки, беше уволнен, след като служителите на реда стреляха в тълпа в неделя вечер, убивайки собственика на магазин, намиращ се наблизо.

Австралийският премиер Скот Морисън поиска разследване на предполагаемото нападение от страна на полицията на двама австралийски журналисти, отразяващи протестите във Вашингтон.

Музикалните канали и известни личности обещаха да отбележат Blackout вторник, като направиха пауза за осем минути. Точно толкова бе времето, в което полицаите са били натиснали Флойд на земята.

Протестите стартираха, след като се видя как органите на реда убиват тъмнокожия, който е легнал и им казва, че не може да диша, докато единият от полицаите си слага крака на врата му. Служителят е обвинен в убийство от трета степен и ще се яви в съда следващата седмица. Други трима полицаи са уволнени.

Случаят "Флойд" възпламени невиждан до този момент гняв, заради полицейските убийства на черни американци и расизма. За мнозина възмущението отразява и години на безсилие от социално-икономическото неравенство и дискриминация, не на последно място в самия Минеаполис, отбелязва изданието.

Отговорът на Тръмп е, че"всички американци са били правилно разстроени от бруталната смърт на Джордж Флойд", но каза, че паметта му не трябва да бъде "удавена от гневна тълпа".

Той определи сцените на грабеж и насилие в столицата като "пълен позор". Той също така се закани да изпрати хиляди тежко въоръжени войници, за да спрат нападенията и „безсмисленото унищожавате на имущество”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари