Доналд Тръмп забрани софтуера на Kaspersky Lab

0
Забраната е част от по-широка инициатива за засилване на отбранителния капацитет на Вашингтон
Забраната е част от по-широка инициатива за засилване на отбранителния капацитет на Вашингтон

Президентът Доналд Тръмп подписа заповед, с която се забранява използването на антивирусен софтуер на руската Kaspersky Lab в правителствените агенции и служби на Съединените щати.

С това се слага завършек на продължителните опити на американските власти да изчистят участието на московската компания поради опасения за сигурността на нейните програми.

Забраната е част от по-широка инициатива за засилване на отбранителния капацитет на Вашингтон и съгласно нея, всички федерални институции трябва да премахнат софтуера на Kaspersky Lab в 90-дневен срок. Това се отнася както за цивилни, така и за военниведомства.

“Случаят с Kaspersky Lab е добре документиран и много обезпокоителен. Този закон трябваше да дойде отдавна”, казва сенатор Джийни Шахийн, според която компанията представлява “голяма опасност” за американската сигурност.

Kaspersky Lab нееднократно е отричала каквито и да било връзки с руските власти и твърди, че не помага на Кремъл в е-шпионажа. През октомври тя дори обеща, че ще предостави сорс кода на своя софтуер и бъдещите ъпдейти на независима трета страна за проверка.

След американското решение, руснаците обявиха, че са притеснени от това, че законът се прилага на “географски принцип”, което не е нормално, когато става въпрос за киберсигурност.

Източник: Kaldata.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари