Доналд Тръмп призова ЕС и САЩ да се откажат от "всички мита, бариери и субсидии"

1
Споразумение за свободна търговия е на дневен ред от години
Споразумение за свободна търговия е на дневен ред от години

Часове преди днешната визита на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Съединените щати президентът Доналд Тръмп призова ЕС заедно със САЩ да се откаже от "всички мита, бариери и субсидии".

По думите му именно това би могло да се нарече свободен пазар и свободна търговия - часове след като защити политиката си на налагане на наказателни мита в отговор на възприемани от него като "нечестни" търговски практики. Вчера той нарече митата "най-великото нещо" и каза, че те ще се налагат на всяка страна, която не договори справедлива търговска сделка със САЩ, пише Дневник.

"Европейският съюз идва във Вашингтон утре (днес - бел. ред.) да договори сделка в търговията. Имам идея за тях", написа Тръмп в "Туитър". "Както САЩ, така и ЕС да се откажат всички мита, бариери и субсидии! Това най-накрая би било наречено свободен пазар и честна търговия! Надявам се да го направят, ние сме готови - но те няма (да го направят)!"

В публикацията си в "Туитър" Тръмп не навлиза в подробности за идеята си за премахване на "всички субсидии" в ЕС или САЩ. Споразумение за свободна търговия обаче е на дневен ред от години, макар то да не се обсъжда от края на 2016 г. насам, когато преговорите спряха за неопределено време.

Съобщението му съвпадна с интервю на еврокомисаря по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом за датското издание "Дагенс Нихетер". За вестника тя каза, че ЕС е подготвил списък с 20 млрд. долара балансиращи мита, ако Вашингтон реши да наложи мита и на вноса на автомобили, както администрацията на Тръмп вече е загатвала, че ще направи.

"Надяваме се да не се стигне дотам и да имаме решение. Ако не, Еврокомисията подготвя по-скоро дълъг списък за много американски стоки, например земеделски и високотехнологични продукти", обяснява Малмстрьом.

"Готови да отговорим незабавно"

Юнкер и Малмстрьом, която ще е заедно с него във Вашингтон, вече казаха, че не отиват, за да водят търговски преговори (както САЩ бяха обявили първоначално), а за да обсъдят напрежението, което първо се появи заради наказателните мита от 25% върху внасяната стомана и 10% върху алуминия.

Според "Блумбърг" двамата планират единствено да дадат сигнал, че са готови да договорят споразумение за митата върху индустриални продукти или глобална сделка между всички големи износители на автомобили, което да премахне митата в световен мащаб.

"Тук сме, за да обясним и да намерим начин да предотвратим търговска война", каза Юнкер в интервю за германската обществена телевизия ZDF преди срещата, но добави, не е прекалено голям оптимист. По думите му, ако разговорите се провалят, ЕС "ще отговори незабавно".

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари