Доктор продава яйцеклетки на психично болни жени за 15 000 лева

1
Оказа се, че Алкан Емин използва и други незаконни практики
Оказа се, че Алкан Емин използва и други незаконни практики

Доктор Алкан Емин, който оплоди 62-годишната Красимира Димитрова от Русе, а тя после роди близнаци, продава ембриони на жени и иска от тях да лъжат мъжете си, че бебетата са от тях.

Това ставя ясно от писмо по електронната ни поща между лекаря и пациентка, което получихме. Деянието освен наказуемо по няколко закона на Република България е и недопустимо от морална гледна точка.

За да потвърдим достоверността на мейла, youcomments.com потърси съдружника на доктора в Медицински център за репродуктивна медицина „Радост“ (Варна) – Пламен Иванов. Оказа се, че Алкан Емин използва и други незаконни практики. Иванов ни изпрати жалбата си до прокурора, в която разказва за десетките закононарушения, които в момента върши бившият му съдружник. Най-фрапиращите са, че доктор Емин взема яйцеклетки от психично болни жени, продава яйцеклетки от един реципиент на два различни донора и че продава за 15 000лв. ембриони. За останалите далавери на доктора четем в жалбата на Пламен Иванов до прокуратурата:

„Направи ми впечатление, че Алкан Емин изписва процедури на пациенти по Здравна каса, които не извършва по пътека, но ги претендира за плащане пред Здравната каса. Караше и пациенти, които са по здравна каса да му плащат някои изследвания, които не се покриваха по пътеката. Той нямаше право да прави изследвания извън пътеката, но го правеше системно и пациентите си плащаха отделно за това в брой на него. Отделно от това продаваше лекарства на пациентите, като им взимаше парите лично. Тези лекарства взимаше от нашите доставчици – фармацевтични компании, пишеше, че ги влага в лечението на пациентите по здравната каса, но не ги влагаше и така се оформяше излишък от лекарства. Именно тези лекарства, оформени като излишък по-късно продаваше на други пациенти, които ги заплащаха лично на него в брой. По този начин той мамеше, както Здавната каса, така и пациентите.

Като разбрах, аз категорично се противопоставих на тези практики. Попитах го защо върши такива измами. Емин ми отговори, че той е написал в медицинските документи на пациентите, че тези лекарства са вложени в лечението им и няма как да се разбере при един медицински одит от Здравната каса. Каза, че при един одит нямало как да се разбере, че са изписани процедури и лекарства, които не са извършени и че лекарствата не са получени от пациентите.
Аз категорично се противопоставих на тези негови практики и му забраних да ги прави. Установих и друга негова крайно уродлива медицинска практика, като купуването на яйцеклетки от жени – донори.

Договаряше с жените донорки да им заплати от 2000 лева до 4000 лева, според броя извадените яйцеклетки. Парите плащаше на донорите в брой, като оформяше договор за дарение на яйцеклетки. След това ги караше да подписват разходен документ, че парите са за транспортни разходи и причинено неудобство. Закупените яйцеклетки продаваше на реципиентите за сумата от 15 000 (петнадесет хиляди) лева с включени процедури по стимулация. За всички тези негови практики разбрах от компютърната програма, когато от един донор срещу разхода за него беше отразен много голям приход на пари. Попитах го от къде са дошли тези пари. Той ми отговори, че яйцеклетките от един донор е продал на две жени, без те да знаят. Аз останах изумен и много притеснен. Такава практика в медицината е абсолютно забранена от Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, не е допустимо от етична гледна точка, забранено е по всички правила на добрите медицински практики, крайно недопустимо е от гледна точка на генетиката.

По този повод помежду ни възникна и първият сериозен конфликт. Аз категорично му забраних да извършва подобни криминални практики в медицинския център. След това стана и скандал с пациентка, на която е предложил да и продаде три броя ембриони (оплодени яйцеклетки) като й е казал, че само той ще знае и никой друг, дори и мъжа й, че ще й инплантира такива клетки.

Стана ми ясно, че той ще продължи да работи по този начин. Допусках, че върши и други крайно нередни неща в медицинския център, тъй като ходеше всяка събота и неделя и заедно със сестра си преглеждаше пациенти и извършваше манипулации. Предложих на Емин да си потърси друг инвеститор, който да влезе в съдружие с него и да ми върне парите които бях вложил в клиниката, тъй като никак не ми харесваха тези негови криминални практики. Края на месец декември 2013 г. напуснах клиниката като административен директор.
От касиера в медицинския център разбрах, че по нареждане на Емин е съпровождал жени – донорите по ЛКК комисии, понеже не били от Варна и не познавали града. Водил ги е до ДКЦ 4 – Варна, до Терапията. При преглед една от донорките не била одобрена от психиатър поради констатирано заболяване. Този психиатър отказал да си сложи подписа на медицинския документ. Тогава доктор Емин е казал на касиера да изчакат и след това е посочил друг психиатър в ДКЦ 4, който е подписал, че донорката е психично здрава. Тази донорка също е продала яйцеклетките си на медицинския център.“

Съдружникът Пламен Иванов е поискал от прокуратурата да образува проверка по всички факти, които излага в жалбата и да се образува досъдебно производство срещу Алкан Левхъ Емин за измама на пациенти, за документни измами на Здравната каса /по чл. 209 алинея 1 от НК/, за поставяне в риск на децата заченати в клиниката от генетични и други наследствени обременености, за престъпна търговия с яйцеклетки /чл. 349а, алинея 2 вр. с алинея 1 от НК/, за престъпна търговия с лекарства, за извършване на дейности несъвместими с Закона за здравето, Закона за лечебните заведения и Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки. Приложени са електронна кореспонденция на Алкан Емин с пациентка, от където става ясно за предложението за продажба на ембрион и показания на друга пациентка на клиниката. По случая вече има досъдебно производство.
Справка с архивите показва, че Лекарският съд е наказвал доктор Емин за инвитро процедурата на 62-годишна жена през 2010 г. Тогава Агенцията по трансплантации проверява шест АГ клиники. Само в плевенската, където по това време работи скандалния лекар е открито нарушение при набора на донорки. В други два случая има непълни вирусологични изследвания на донорите и партидите са спрени.
От фондации „Искам бебе“ и „Майки за донорството“ научихме, че имат информация за незаконните действия на доктор Емин, но нямат официално заведена жалба, заради което и не могат да предприемат действия. А в това време лекарят продължава да практикува и какво точно става зад стените на Медицински център за репродуктивна медицина “Радост“ можем само да гадаем.
Alkan_Emin_Plamen_Ivanov
Снимка Фейсбук

Доктор Алкан Емин със съдружника си Пламен Иванов (вдясно) по време на откриването на Медицински център за репродуктивна медицина “Радост“. По-късно Иванов даде Емин на прокуратурата за незаконна дейност в общата им клиника.

Източник: Youcomments.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари