Докога ще има хора с особени привилегии у нас?

0
Кампания срещу нарушенията в планината поде хижарят на хижа „Иван Вазов“, Венци Златарев
Кампания срещу нарушенията в планината поде хижарят на хижа „Иван Вазов“, Венци Златарев Снимка: Фейсбук, Добрин Минков

Практиката през зимния сезон безнаказано да се карат моторни шейни във високите части на планините в нарушение на закона от години остава незабелязана и се приема за даденост. Хора, които сякаш се ползват с особени привилегии, бръмчат с мощни двигатели, които се чуват на километри и оставят бензинови дири след себе си в националните паркове

Статия на Виктория Атанасова, публикувана в E-vestnik

Кампания срещу нарушенията в планината поде хижарят на хижа „Иван Вазов“, Венци Златарев. Хижарят от години води битка с местните „шейнари” и не ги допуска на хижата, но когато разбрали, че в момента той не е на място, веднага започнали да идват с шейните си в местността Пазардере.

„Няма съвършени и безгрешни хора. Хижарите, в това число и аз, туристите, пастирите, монасите, хората, работещи в институциите, свързани с планината – всички ние допускаме грешки и извършваме нередности в ущърб на Природата и закона. Но има една група наглеци, които безскрупулно и демонстративно постоянно заявяват, че са над и извън закона.
Това което правят в националните ни паркове мотористите и шейнарите, не може да се случи нито в Африка, нито в Индия. В Европа няма човек, който би си и помислил, че такова нещо е възможно да се случи в национален парк. А всички ние ги търпим и си траем . Време е това да спре.
Не може, когато един турист се потопи в някое езеро – това да е храна за всички медии, а когато 20 шейни всяка седмица разцепват – зони за ограничено човешко въздействие, резервати, и места, на които това е забранено със закон – оглушително мълчание.
Нямам нищо против момченцата да си карат скъпите играчки. Но никога няма да се съглася, това да става в защитени територии. Затова призовавам всички Вас, които обичате Природата: Да ги разкараме от националите паркове“,
написа хижарят.

Хижа „Иван Вазов“ една от най-хубавите хижи във високата част на Рила. Преустройвана е многократно и в момента е декорирана с дърворезби и разполага с библиотека с избрани книги. Построена е през 1940 година в местността Пазардере на 2300 м н.в., между върховете Отовишки и Калините. Тя една от най-високите и отдалечени хижи от населено място в България. През зимата до хижата се достига единствено пеша след 4-5 часов преход. За зимния преход е необходимо туристите да са опитни и добре подготвени с екипировка, снегоходки, котки и GPS, в случай че условията са тежки. Труднодостъпните места, където човек може да се откъсне от цивилизацията и да се наслади на предизвикателствата на дивата природа стават все по-малко, а в България в тях нахлуват моторизирани, агресивни към природата и хората субекти, за да ги разрушават, първо с двигателите си после със строителство.

Кампанията, подета от хижаря на „Иван Вазов“ в социалните мрежи вчера срещна силен отзвук и подкрепата на хиляди граждани. Цялата публикация: https://www.facebook.com/IvanVazovHut

Туристи, планинари и граждани от години са недоволни и подават жалби срещу нарушителите с шейни, които всяка година стават все повече, и подкрепят искането шейните да се изгонят от парковете.

Ето и някои от коментарите:

George Takev

Проблемите на тези със шейните са няколко. Не че няма къде да карат. Чукари има бол, ама като отидеш там няма кой да те види колко голяма пърдялка си си купил и колко си напреднАл с материала. Няма дори кой да те напсува. Друго си е да се въртиш из националните паркове – там където има почва за демонстрация на конски сили и офроуд възможности. Остро е необходима демонстрация на това, колко не сме тъпи мейнстрийм туристи, ами нещо повече. Същото е лятото с джетовете по морето. Не е интересно да се кара навътре в морето. Трябва да дойде като хала и да връхлети всички „нещастници“ с надуваемите дюшеци…

Данаил Цанков

Преди 4-5 години сгащихме горския в чайната на Безбог и му казахме, че се карат шейни по пистата и нагоре чак до Кременските езера. Каза, че не бил моторизиран и не можел да ти хване. Като му казахме, че колите с колесарите за шейните са на х. Гоце Делчев измисли нова теория, че шейните не подлежали на регистрация и не можел да установи собствеността на кой е. На кого му пука на кой е шейната, като виждаш кой я кара питахме и отговорът беше някаква още по-голяма глупост, която и не я помня даже. Като няма желание, няма как да се свърши работа.

Ivancho Nachev

Планината е един резерват за душата на човека и не напразно тя ни привлича и пречиства.Това което се случва в планините на България е кощунство и тези които унищожават хабитата ще се върне на децата им,ако ги имат.

Mihail Chachanovski

Венци, хората за които говориш, с шейните са служители на Полицията Прокуратурата или сходните им . Както случая на Добринище преди 2 седмици . Пак полицай кара шейната, ако институциите ме потърсят ще им кажа и кой е… А те го търсели! Аз как знам кой е? А те го търсят, все едно не си се знаят . Както в долината на град Рила същото знае се кой кара шейни и мотори ….. КУКИТЕ

Камен Тренков

Моторните шейни трябва да получат незабавна регистрация като МПС на името на реалния им собственик. Второ, полицията по населените места на входните места за влизане в Защитените резерватни и паркови трябва да получи списъци на собствениците на моторните шейни. Съветите следва да поставят забранителна пътна маркировка на подстъпите на резерватните и парковите зони. Рейнджърите, хижарите и горските пазачи трябва да монтират фотокапани, регистриращи чрез заснет видеоматериал преминаването на шейни в парковите зони, които по интернет ще предават заснетото в реално време на сървърите на парковата администрация. Когато започне масовата конфискация на частни моторни шейни, едва тогава ще се върне мирът и спокойствието в националните ни паркове.
Има и други още по-радикални мерки срещу шейнарите. Тотална забрана за притежаване на моторни шейни и последваща конфискация и/или спиране от движение чрез изваждане от употреба с пломбиране на двигателя, с изключение шейните на хижарите, парковата охрана, полицията, алпийския военен батальон, ПСС, горските управления… стига държавата да си е на мястото, може да се тури ред за броени месеци и да настане тишина.

Παύλος Χριστόφ

Абе един бивш министър си утрепа детето с такава шейна. Да, супер гадно сравнение правя, но друга ми е идеята. Дори тогава МВР-тУ и прокуратурата не си мръднаха пръста. Та за едни дето само карат, дори и човек не са убили… к’во да се ангажират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари