Доказаха грипни вируси тип А в Русе и още седем града

0
Секвенираните проби са доказали свински грип и "Хонг Конг"
Секвенираните проби са доказали свински грип и "Хонг Конг"

Секвенираните проби са доказали свински грип и "Хонг Конг"

Грипни вируси тип А са доказани в още осем български града, сочи информация, публикувана на сайта на Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"През седмици 52/2023 година (25-31.12.2023 година) и 1/2024 година (01-07.01.2024 година ) в Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" са доказани чрез Real Time RT-PCR 10 случая на инфекция с грипен вирус A(H1N1)pdm09 (известен като свински грип-бел.ред.) и 4 случая с грипен вирус A(H3N2) (известен още като „Хонг Конг“ - бел.ред.). Вирусите са идентифицирани в респираторните проби на пациенти от Търговище, Бургас, София, Велико Търново, Русе, Смолян, Кюстендил и Дупница", пише VESTI.

През първата седмица на януари имаме 119 случая на болни от грип на 10 хил. души, т.е. на 100 души в момента боледува 1, съобщи във вторник проф. Тодор Кантарджиев - бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ.

Той обясни, че когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12. Проф. Кантарджиев очаква плавно увеличаване на случаите. Тази година доминиращият е грип тип А, който много по-лесно се лекува с доказаните антивирусни лекарства, посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Чукам на дърво
    Преди 3...4.. години за първи /и последен път !!!/ си поставих противогрипна ваксина. И в най зловещите си кошмари не можете да си представите през какво минах. В инфекциозното се бяха хванали за главата. Естествено, че няма да назова името на лекаря, който ми каза "и защо не си го изкара естествено, а експериментираш". В никакъв случай не съм антиваксър! Имам си всичките задължителни ваксини, но вече това против грип или ковид - забрави!
  • 3
    2
    Помним, че...
    Така и не успяха да „докажат“ съществуването на вируса на ковид-19: нямаше секвенирани проби, нямаше НИЩО! Но от голямата лъжа някои фармацевтични концерна захлебиха солидно, а само тъпаците се набодоха с умъртвяващи и осакатяващи мъзгочи!
  • 5
    1
    Хипотеза
    Дали, ако кметът се разболее и влезе в ТУб-а, г-ца Панкова ще направи снимка с кмета на втория етаж на ТУБ-а с Екипа от паркинга. Като беше болен от КОВИД-19 видяхме в пресата подобна снимка. Панкова беше много усмихната на нея.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари