Дойче шуле отбелязва 140 години от създаването си

2
Тържествата за юбилея на първото немско училище в България започват на 7 ноември
Тържествата за юбилея на първото немско училище в България започват на 7 ноември Видео: Русе Медиа

Тържествата за юбилея на първото немско училище в България започват на 7 ноември

Дойче шуле в Русе, което е и първото немско училище в България, ще отбележи с богата програма 140 години от създаването си. Събитията ще бъдат под патронажа на немския посланик в България Ирене Планк.

Тържествата ще започнат на 7 ноември с тържествен педагогически съвет, на който ще бъдат връчени грамоти на пенсионирани преподаватели, отдали голяма част от живота и енергията си на това учениците на Дойче шуле да бъдат едни от най-знаещите и успешни млади хора, каза директорът на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ Искра Иванова, цитирана от Русе Медиа.

След церемонията всички ще могат да разгледат изложби на първия и втория етаж, в които свои творби показват учениците от училището. Специално внимание ще бъде отделено на големите стенописи, които представят най-славните моменти от историята на България. Програмата предвижда и много дейности за самите ученици – открит урок, викторини, театрално представление, което ще се състои на 10 ноември.

Кулминацията на празниците ще бъде на 13 ноември. От 15:00 часа в Историческия музей немският посланик Ирене Планк ще връчи 50 немски езикови дипломи на десетокласници. От 16.30 часа ще бъде представено новото издание на книгата на преподавателя по история Николай Чакъров „История на немското училище в Русе“. От 18:00 часа в зала „Филхармония“ ще се състои тържественото връчване на годишните награди „Фридрих Шилер“ на ученик и учител за постигнати високи резултати. Ще бъде представена по интересен начин историята на Дойче шуле на български и немски език, с вплитане на поетични и музикални елементи, каза още директорът Искра Иванова.

Николай Чакъров сподели, че първото издание на книгата му за историята на Дойче шуле в Русе е излязло през 2001 г. и е отприщило поток от нови истории и факти. През изминалите 20 години той е събрал много нова информация, което е наложило да направи допълнено издание на книгата. Има интересни факти, които променят известното досега за Дойче шуле и обогатяват разказа за първото немско училище в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    до 6
    А ти разбра ли какво каза Нина, че да ми го разясниш?:)
  • 1
    6
    до Нина
    Защо така смятате, бихте ли пояснили?
  • 5
    5
    Нина
    Да работила съм там тази Кото питана директорка, чеп за зеле не става.
  • 3
    4
    Виктория Илиева
    Бегай като видиш тлъстата свиня за директор и тюлена и. Ти става ясно какво падение е за училището.
  • 3
    3
    до Иванова
    Вярно, ама някои смятат, че е по-важно да се обикалят медиите - шум да се чува
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари