До какви усложнения може да доведе нелекуваната хрема

0
Как да определим дали е алергия или ринит
Как да определим дали е алергия или ринит Снимка: Getty images

Как да определим дали е алергия или ринит

Може да има много причини за обикновената хрема при децата – от вирусни инфекции до алергии. Само лекар може да постави диагноза и да избере лечение, но е добре родителите да се ориентират какво се случва с детето, пише noviteroditeli.bg

Хремата или ринитът не са заболяване, а симптом. За да се справите, е необходимо да се премахнат причините, които са го причинили.

При кърмачетата най-чест причинител на хремата са вирусите. След първата година може да се появи алергичен ринит - детето може да реагира на цветен прашец, косми от домашни любимци, акари от домашния прах и много други. Понякога алергията е придружена от вирусна инфекция.

И така, как можете да различите едното от другото?

При настинка от носа изтича прозрачна "вода". След 2-3 дни тя става гъста и мътна, а когато детето се възстанови, отново просветлява.

На 3-4-ия ден температурата може да се повиши до 38 ° С, то става отпуснато и без тонус, а апетитът му изчезва. Гърлото може да се зачерви и да се появи кашлица. Ако към вирусите се добави и бактериална инфекция, сополите стават жълто-зелено.

Мъникът може да получи възпаление на околоносните синуси или синузит, ако хремата продължава 1-2 седмици и от носа тече гъст жълто-зелен секрет. Обикновено тогава той се оплаква от главоболие, яде и спи лошо, а температурата се поддържа на 37-38 ° С.

При алергии хремата започва внезапно и продължава дълго време. Тя може да отшуми или да се засили.

Секретът от носа е бистър. Детето диша трудно през носа си, често киха, търка си носа, защото го сърби. Очите и клепачите се зачервяват, но то се чувства добре, храни се, спи и играе както обикновено.

 

При децата ринитът често може да доведе до усложнения. От носа инфекцията се разпространява по „съседство“, причинявайки възпаление на сливиците, фаринкса, бронхите. А след 2-3-годишна възраст може да засегне и параназалните синуси и аденоидите. И тъй като назофаринкса и ухото при бебетата са свързани с широк канал, привидно безобидната хрема понякога провокира възпаление на слуховата тръба (евстахит) и на средното ухо (отит на средното ухо).

Преди да изберете някое от многото средства за облекчаване на симптомите на ринит, трябва да се консултирате с педиатър.

Обърнете внимание на инструкциите при дозиране в зависимост от възрастта на детето.

Вазоконстрикторните (съдосвиващи) капки не трябва да се използват повече от 7 дни, а някои и не повече от 4-5 дни.

За лечение на алергичен ринит се използват антихистамини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари