До 50 хиляди лева глоба за търговските вериги, ако не продават български стоки

0
Това разписаха депутатите в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение
Това разписаха депутатите в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение Снимка: БГНЕС

Санкция в размер от 15 хил. до 25 хил. лева грози търговските вериги, които не се съобразят с постановлението на министерски съвет да имат на щандовете си задължително български стоки. Ако нарушението бъде извършено повторно, глобата скача от 30 хил. до 50 хил. лева.

Това разписаха депутатите в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, а мярката има за цел да стимулира родната икономика в условията на кризата, породена от коронавирус епидемията, предаде БГНЕС.

Правителството вече задължи веригите да предлагат българска продукция от местни производители в обектите си, като се отказа от първоначалното си намерение рафтовете да бъдат напълнени на 50% с родни стоки.

Българската земеделска продукция е неконкурентоспособна, защото получава по-ниски субсидии от тези не европейските производители”, заяви по време на дебатите лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея кризата дава възможност за преосмисляне на някои от темите в българската земеделска политика, но не пропусна да обвини управляващите, упреквайки ги, че взимат решения „на парче”. „Хубава мярка, но като че ли няма да даде очаквания резултат”, смята тя.

Нинова предложи още правителството да изкупи нереализираната земеделска продукция от производителите и да я предостави безвъзмездно на социално слаби хора, каквато мярка лансира дни по-рано и премиерът Бойко Борисов. От левицата се противопоставиха и на решението да бъдат затворени зеленчуковите пазари в страната, заради неспазване на епидемиологичните мерки.

Целта е да бъде създаден един механизъм, който да даде възможността на българските производители да предлагат и реализират своята стока в тези вериги”, отбеляза депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. Според него затварянето на пазарите пък е необходима мярка, защото реализираната със закъснение земеделска продукция не е по важна от човешкия живот, който е поставен под опасност заради епидемиологичната обстановка в страната. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари