До 300 000 лева ще стига глобата за отказан достъп до газова мрежа

1
Управляващите задължават снабдителите да осигурят необходимия капацитет на своите клиенти в срок до 6 месеца от датата, на която са им отказали
Управляващите задължават снабдителите да осигурят необходимия капацитет на своите клиенти в срок до 6 месеца от датата, на която са им отказали

Управляващите намалиха от 10 на 5 години изискването за професионален стаж за кандидат-членовете за КЕВР

Депутатите въведоха наказания срещу оператори, които отказват достъп до своите газоразпределителни мрежи на потребителите. Това стана с промени в Закона за енергетиката, приети на второ четене от парламентарната енергийна комисия по предложение на ГЕРБ, пише вестник СЕГА.

Според действащия закон операторите имат правото да откажат достъп в три случая: ако мрежата им няма достатъчен капацитет; ако липсва връзка с мрежата и изграждането й е икономически нецелесъобразно; ако отсъства техническа възможност да бъде присъединен обект за производство на газ от възобновяеми източници.

Сега обаче управляващите задължават снабдителите да осигурят необходимия капацитет на своите клиенти в срок до 6 месеца от датата, на която са им отказали. Втори отказ, на същото основание като първия, се забранява. Ако не изпълнят изискването, операторите ше понасят имуществени санкции в размер от 20 000 до 100 000 лв., които при рецидив ще се утрояват – т.е от 60 000 до 300 000 лв.

Снабдителите ще трябва да докладват на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) всеки път, когато отказват достъп на потребител. А органът, на свой ред, ще следи фирмите дали си изпълняват задълженията и ще преценява какво наказание да им наложи, ако не го правят. Идеята е да се даде инструмент на регулатора, чрез който да принуди операторите на мрежи да работят по-усърдно, за да присъединяват битови абонати, обясниха управляващите.

Първоначално най-високата възможна глоба стигаше до космическите 1 000 000 лв. От ДПС обаче се противопоставиха с аргумента, че 6 месеца няма да бъдат достатъчни за операторите, ако им се наложи да полагат нови тръби. Не одобриха гигантската санкция и от КЕВР, откъдето посочиха, че газоразпределителният пазар у нас едва прохожда, за да бъде наказван толкова сурово. От ГЕРБ накрая склониха таванът на паричното наказание да се свали.

ПО-МАЛКО СТАЖ ЗА РАБОТА В КЕВР

От ГЕРБ предложиха и получиха подкрепа нужният професионален стаж за кандидат-членове на КЕВР да се намали двойно – от 10 на 5 години. За председателя се добави, че трябва да разполага със стаж на ръководна длъжност в областта на енергетиката или на водоснабдяването и канализацията. Възразиха само от БСП, които заподозряха, че това е поредно прекрояване на изискванията за длъжности, за да бъдат напаснати към определен човек. „Само името не сме вписали в закона”, оплака се соцдепутатът Таско Ерменков, но без да спомене за кого мисли. Валентин Николов от ГЕРБ, който направи предложението, обяви, че в повечето подобни държавни органи изискването за стаж било 5 години. „Затова синхронизираме”, обясни лаконично Николов.

НОВА ОНЛАЙН ПЛАТФОРМА ЗА БИЗНЕСА

По предложение на ГЕРБ депутатите приеха, че до 1 януари 2021 г. КЕВР трябва да изгради електронна платформа, на която крайни клиенти с очаквано годишно потребление под 100 000 kWh ще могат да сравняват оферти за доставка на ток, включително и предложения за договори с динамична цена на еленергията. Достъпът до информационната система ще бъде безплатен.

За целите на платформата търговците на ток ще бъдат длъжни да предоставят всеки месец на регулатора актуална информация за офертите си към споменатата група клиенти. Иначе ги заплашва имуществена санкция в размер от 5000 до 50 000 лв., която ще скача тройно при рецидив.

Новото задължение не се хареса на търговците, които изтъкнаха, че исканата информация представлявала търговска тайна, а и било трудно да се предоставя ежемесечно, тъй като цените били динамични. Депутатите обаче отклониха възраженията им. От КЕВР пък посочиха, че България вероятно е единствената страна в ЕС, която не разполага с подобна информационна система – дори и наши балкански съседи извън съюза, като Македония и Албания, имали такива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари