ДНСК започна проверка във връзка със смъртния случай на стадион "Дунав"

10
Няма контролиращ орган, който да следи за периодичните проверки на състоянието на гръмоотводите, алармира Иван Белчев
Няма контролиращ орган, който да следи за периодичните проверки на състоянието на гръмоотводите, алармира Иван Белчев Снимка: Иван Белчев / Facebook

Няма контролиращ орган, който да следи за периодичните проверки на състоянието на гръмоотводите, алармира Иван Белчев

"Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) е започнала допълнителна проверка във връзка с нещастния инцидент на стадион “Дунав” в Русе. Целта е установяване на законосъобразността на изпълнението и ползването на строежа, законосъобразността на издадените строителни книжа, както и на действията на общинските администрации и на участниците в инвестиционния процес за спазването на разпоредбите по устройство на територията. Това е разпоредено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към началника на РНДСК - Русе на 7 септември след искане от моя страна", съобщи Иван Белчев.

"Очаквам резултатите и ще ги публикувам тук.

Продължавам работа по темата, защото се оказва, че наредба от 2010 г. има, но няма контролиращ орган, който да следи за периодичните проверки.

Контролът идва чак тогава, когато се случи инцидент. А това, по моите разбирания, е неприемливо.

Искам да внеса повече яснота за изискванията за мълниезащитни съоръжения (гръмоотводи).

Действащата нормативна уредба императивно изисква да се извършват периодични и извънредни проверки за установяване на техническото състояние на мълниезащитните уредби.

Поддържането на мълниезащитните уредби се организира от собственика или ползвателя на съответния обект, като сроковете за извършване на периодични проверки са между една и три години в зависимост от категорията и нивото на мълниезащита.

Периодичните проверки на мълниезащитните уредби се извършват от квалифицирани лица, от собственика или ползвателя на обекта, като се изготвя доклад за резултатите от нея. Освен тях извънредни проверки се извършват при нанесени поражения на сградата/съоръжението, след пряко попадение на мълния върху мълниезащитната уредба.

Установените при периодичните и извънредните проверки несъответствия се отстраняват в най-кратки срокове и се регистрират в техническото досие.", обясни депутатът от ПП-ДБ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    6
    РНДСК
    РНДСК не изисква мълниезащита за нови обекти - това си е факт за нашата област. Тоя Белчев да не си преписва на други хора думите /защото ппдб ги знаем какви са мозъци/, защото реално наредбата е от 1979г., но никога не е спазвана от РНДСК - Русе. Според наредбата след 1979г. всяка нова сграда трябва да има мълниезащита, а в Русе се приемат сгради без такава, макар и да има заложена такава от проектантите. За концесията да не съм чул и дума да не се обиди доктора.
  • 7
    5
    продължение
    някой от вас, като собственик на къща или апартамент на блок да е проверявал и измервал мълниезащитата си на всеки три години?!? С две ръце се подписвам, че няма такъв! А по наредбата №4 от 2010 г. сме длъжни
  • 1
    4
    да изясня
    контролни органи по отношение на техническа безопастност не са органи на общината! А наредбата за контрол на мълниезащитни инсталации е толкова ейзуитска, че няма накъде! Там даже собственика или ползвателя могат да си измерват системата, като съставят протокол за измерването!
  • 8
    3
    Ivo
    И как да ама контролиращ орган??И кьде са тези органи,търкалят се из общината един куп ненужни хора,обаче за там няма,мьрзеливи, некомпетентни, незнаещи хора,това е общината!!!
  • 7
    2
    Цървула
    Всеки повдига въпроси, трупат се точки предизборно, нито един обаче в тази държава не се хвана и да реши поне един въпрос, в най-добрия случай са някакви аматьрски, нескопосани, ниско бюджетни решения, прах в очите общо взето. Та този Белчев е точно такъв тежък случай, повдига въпроси - решения няма. Пародия!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари