Дневната тарифа на такситата в Русе може да скочи до 1,34 лв/км

2
Сега цената е 0,89 лева/км
Сега цената е 0,89 лева/км Снимка: Dunavmost

В Русе цената за километър пробег в града ще се повиши от 0.89 лв до 1.34 лв при дневната тарифа на такси, а първоначалната такса може да достигне до 3 лева при извънградските курсове. 

Тези цени могат да станат реални, ако се въведат готвените промени в Наредбата за таксиметров превоз на пътници. Измененията са изработени от транспортното министерство и са пуснати за обществено обсъждане.

Промените предвиждат първоначалната цена на таксиметровите превози от 1 януари да бъде в размер от двоен до троен на цената на километър пробег. Според сега действащите текстове в наредбата първоначалната цена не може да надвишава с повече от 50% тарифата на километър.

Другата ценова промяна в наредбата засяга цената на километър извън населеното място, която не можело да надвишава повече от 50% от цената на километър пробег в населеното място. Към момента в наредбата изискването е цената просто да е посочена при другите цени. "С цел защита на потребителите на таксиметрови услуги", това е написал в доклада си зам.-министърът на транспорта Ангел Попов. От бранша са обяснявали и желанията си за вдигане на първоначалната тарифа с цел да се избегне недоволството при отказ на кратките курсове.

Проверка на БРЯГНЮЗ показа, че повечето таксиметрови шофьори не са запознати с готвените промени. Диян, който отдавна кара такси, също казва, че първоначалната такса от лев и двадесет е много ниска. За повикване на адрес пък няма такса и често шофьорите отказват къси курсове. "Ако пробегът е около километър-два , като сложим и лев и двадесет първоначална такса, то за два-три лева, никой не иска да поема такъв курс", обяснява Диян. Самият той смята, че ако се повишат цените, това няма да доведе до отлив на клиенти. "Който ползва този транспорт, значи има необходимост от него и ще може да си го позволи", е мнението на младият мъж. Що се отнася до дългите курсове и възможното завишение на първоначалната такса до три пъти, Диян е на мнение, че това едва ли ще се случи.

"Всеки иска дълги курсове, но Русе не е курортен град, така че никой не идва да каже да го закарам до Силистра, например", пояснява Диян. Според него всички таксиметрови компании са стриктни по отношение на плащанията си към бюджета, стриктни са и в ценовата си политика към клиентите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари