Днес се навършват 79 години от спасяването на българските евреи

0
Мемориалът в Русе, посветен на жертвите, бе издигнат през 2018 година
Мемориалът в Русе, посветен на жертвите, бе издигнат през 2018 година

Мемориалът в Русе, посветен на жертвите, бе издигнат през 2018 година

По повод Деня на спасяването на българските евреи, който се отбеляза днес, от името на областния управител Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков бяха поднесени цветя пред паметника на жертвите на Холокоста в Русе. Венец бе положен и от Регионалната организация на евреите „Шалом“ в крайдунавския град. През целия ден цветя оставяха и признателни граждани.

На 10 март се навършват 79 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. На този ден през 1943 година, благодарение на обединението на политици, духовници, общественици и граждани, България спасява близо 50 хиляди свои жители от еврейски произход от депортиране в нацистките лагери на смъртта.

Мемориалът в Русе, посветен на жертвите, бе издигнат през 2018-а. Идеята за изграждането на паметника принадлежи на русенската организация на евреите, а реализирането е осъществено освен с техни средства и с дарения на израелски фирми. Архитект Цвети Русинов безвъзмездно изработи проекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Юда
    Ето какви брилянтни *евреи* сме спасили... https://thebulgariantimes.com/Паси-Майната-му-на-православието/
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари