Днес почитаме свети мъченик Трифон

1
Имен ден празнуват Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка и техните производни имена
Имен ден празнуват Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка и техните производни имена Снимка: БНР

Имен ден празнуват Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка и техните производни имена

Българската православна църква отбелязва деня на свети мъченик Трифон. (Предпразненство на Сретение Господне) (Трифоновден).

Свети мъченик Трифон е роден в град Апамия, Фригия, в Мала Азия, и произхожда от област, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Заради силната си вяра още от младини бил надарен от Бога с лечителска дарба. Едва на 17 години той излекувал дъщерята на римския император Гордиан и с това си спечелил голяма слава. По времето на гоненията срещу християните при римския император Декий Траян (управлявал 249 - 252) Трифон е заловен, подложен е на мъчения и осъден да бъде обезглавен. Точно преди да отсекат главата му, той се помолил да го стигне смъртта по-бързо, склонил глава и починал. В народния календар свети Трифон се счита за покровител на лозята.

До 1968 година Българската православна църква отбелязва деня на свети мъченик Трифон на 14 февруари, който през месец февруари 1962 година с Постановление 20 на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря и се отбелязва като Ден на лозаря.

С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 година денят на св. мчк Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари. Според българските народни традиции първите три дни на февруари се наричат Трифонци: Трифоновден (1 февруари), Сретение господне (2 февруари) и Свети Симеон Богоприимец (3 февруари). Последните два дни са свързани с въвеждането четиридесет дни след раждането на Исус Христос в храма от св. Симеон, а в народната традиция тези дни се почитат в чест на вълците, които раждат малките си през този период.

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята.

Тъй като в миналото църковният календар е ръководил празника и делника на православните народи, хората по нашите земи са измолвали плодородие с молитви към светеца. Българите правели символично първото пролетно зарязване на лозите на 14 февруари, денят, в който по стар стил се почита св. мъченик Трифон. Този ден те нарекли “Трифон Зарезан“, което е народна традиция. След календарната реформа църквата чества св. Трифон днес, тринадесет дни по-рано.

Имен ден празнуват Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка, Гроздан, Грозданка и техните производни имена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари