Днес официално отвори врати пазарът в „Чародейка“

0

Днес официално отвори врати пазарът в „Чародейка“ след пълна реконструкция и в изпълнение на ангажиментите  на „Общински пазари“ за обновяване и модернизиране на стопанисваните обекти. Лентата на обновения пазар прерязаха кметът Пламен Стоилов и управителят на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев. Деца от Общинския детски център за култура и изкуство поздравиха гостите на тържеството с кратка програма.

Щастлив съм да честитя новата придобивка на жителите на кв. „Чародейка-юг“. Преди 3 години се ангажирах, че аз и моят екип ще работим за благоустрояването на квартала. Съвсем скоро открихме нова детска градина, днес врати отваря новият пазар, а до дни започва и изграждането на спортна площадка пред бл. 305“, заяви кметът Пламен Стоилов. Русенският градоначалник акцентира и на транспортния проект, по който бе направена първа копка на пробива „Кауфланд“ и който несъмнено ще скъси разстоянията с центъра на града.  

„Още в края на 2012 г. се предприеха действия по разработване на проект за реконструиране на пазара в кв. „Чародейка“ и решаване на сложните въпроси, свързани с комуникациите преплитащи се под терена, отреден за пазар. Състоянието на водопроводната и канализационна системи, беше много критично. Металната конструкция на пазара, беше лошо проектирана и изпълнена и от големите снегове през последните 4 години имаше видими деформации и създаваше опасност от събаряне, дъждовните води се изливаха върху клиентите, а стоката се съхраняваше в лоши условия. Настилката в помещенията и пред тях беше разнородна и с много неравности и дупки. Пазарът тук, беше неугледен, неудобен, с нерационално използване на площите и в резултат на това, имаше заети 2 търговски маси и 3 метални фургона, които не бяха собственост на дружеството. Всичко това водеше до малки приходи за „Общински пазари“ ЕООД“, припомни управителят Кунчо Кунчев.

С Решение на Общински съвет Русе, през м. април 2014 г. е стартирана дейността по ремонта, който включва:

  • Разчистване на пазара от частните фургони, изместване на целия пазар спрямо новите регулационни линии дадени от Община Русе, за освобождаване на тротоара и съобразно линиите ограничаващи имота отреден за пазар;
  • допълване на металната конструкция, монтаж на покритие от сандвич панели с прозрачни ивици за повече дневна светлина и икономии от електрическо осветление;
  • Снегозадържащи съоръжения на покрива и система за отвеждане на дъждовните води;
  • изградени 8 обособени търговски обекта с площ 185м2,с алуминиева дограма съобразена със спецификата на за търговската дейност на всеки наемател и, с изключително добра топлоизолация , ВиК възел във всеки обект;
  • нова фасада на пазара, настилки и санитарен възел, улеснение за достъп на хора с увреждания и детски колички;
  • старите търговски маси са подменени с нови;
  • видео-наблюдение и интернет с безжична мрежа;

Ремонтът продължи 120 дни, като през това време за всички наематели, които работят в реконструираната част бе осигурена възможност да не прекъсват търговската си дейност и за целта, бяха изградени временни търговски маси на пазара. Благодарение на това нито един клиент на пазара не е върнат, без да направи необходимите си покупки. Всичко изградено е направено със собствени средства на Дружеството и възлиза на 182 000 лв.“, уточни още Кунчо Кунчев.

След официалната част по откриването на новия пазар, всички присъстващи имаха възможност да разгледат обекта и да напазаруват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари