Днес честваме Празника на авиацията и Военновъздушните сили

0
Преди 106 години русенец полага основите на българската авиация
Преди 106 години русенец полага основите на българската авиация

16 октомври се отбелязва като Празник на авиацията и Военновъздушните сили.

На този ден преди 106 години русенец извършва първия полет със самолет над България, предаде TVN. От местността „Лагера“ край София излита самолетът „Фарман“ на руския пилот Борис Масленников. Заедно с него е и русенецът Васил Златаров, по това време командир на Въздухоплавателното (балонното) отделение към българската войска. Целта на демонстрацията е да се установи, че над България и над Балканите може да се лети, тъй като според френския авиоконструктор и летец Луи Блерио на Балканите атмосферата е разредена, а климатът непригоден за полети.

След успешните демонстрации Васил Златаров разработва програма за военното и организационно-кадровото изграждане на българската авиация. Тя започва да се осъществява в края на 1911 г., когато българското правителство решава да се обучават в чужбина летци и авиомеханици и да се снабди българската армия със самолети.

Васил Златаров е роден в Гюргево в будно възрожденско семейство. Майка му Николина Златарова е сподвижница на Христо Ботев и човек с горд и свободолюбив характер. Скоро след раждането на Васил семейството му се премества в Русе, където той завършва гимназия. Васил Златаров е първият българин, който лети с балон, с планер и с аероплан.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари