Диви закони за къмпингуване

0
Според промените къмпингуването ще може да се осъществява на определени места в зони „А“ и „Б“, но извън територията на морските плажове и пясъчните дюни
Според промените къмпингуването ще може да се осъществява на определени места в зони „А“ и „Б“, но извън територията на морските плажове и пясъчните дюни Снимка: БГНЕС

Конституционният съд остави в сила промените в ЗУЧК, регламентиращи свободното бивакуване, но липсва наредба и правилата остават неясни, пише Флагман 

Във вторник излезе решение на Конституционния съд, което остави в сила оспорваните законови промени, регламентиращи т. нар. диво къмпингуване. Така то ще може да се осъществява на определени места в зони „А“ и „Б“, но извън територията на морските плажове и пясъчните дюни.

Положението обаче остава висящо, тъй като все още няма приета наредба, която промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) изискват.

Въпросната наредба следва да се подготви от четири ведомства, което усложнява процеса. Отговорни са министрите на регионалното развитие, на земеделието, на околната среда и на туризма.

Тълкуванието на закона и на решението на Конституционния съд (КС) е противоречиво. Появиха се публикации, според които Съдът е потвърдил забраната за „диво къмпингуване“. Всъщност законовите промени не забраняват това, а напротив – регламентират го. Което бе повод за разгорещен дебат и в парламента миналата година. "Дивото къмпингуване“ не бе позволено и преди измененията на закона, просто липсата на ясен регламент водеше до по-свободно интерпретиране на правилата.

По повод решението на Конституционния съд, от неправителствената организация „Зелени закони“ излязоха със свое тълкувание. Според тях КС потвърждава, че поставянето на палатки ще бъде ограничено до определени за целта места.

От сдружението споменават и за все още липсващата наредба, която четиримата министри трябва да подготвят.

„Много от опасенията на гражданите – за липса на достатъчно площи за разполагане на палатки и произвол при налагане на глоби – към момента са неоснователни. Санкции за бивакуване извън местата, определени от наредбата, ще могат да бъдат налагани едва година след утвърждаването ѝ. Въпрос към волята на правителството и към достъпа на гражданите в разработването на наредбата е дали бъдещите места за допустимо разполагане ще бъдат достатъчни на брой и в подходящи за къмпингуване държавни и общински имоти“, посочват още от „Зелени закони“.

Питане по темата има и бургаският депутат „БСП за България“ Николай Тишев. На 4 юни по реда на парламентарния контрол той е изпратил въпрос до министъра на туризма Николина Ангелкова.

Тишев също констатира, че нужната наредба за свободно къмпингуване все още липсва.

„Вярно е, че законодателят е определил срок до края на месец август 2020 г., но това означава, че за летен сезон 2020 г. няма да има регламентация за условията и реда, правилата и нормативите за устройването и ползването на места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани. Това е от особена важност за черноморските общини“, пише Тишев на Ангелкова.

Конкретният въпрос на депутата към министърката е: „Кои органи ще осъществяват контрол в местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани до приемане на наредбата? След като няма установени условия и ред за определяне на местата по чл. 10а, ал. 1 от ЗУЧК, как къмпингуващите извън категоризираните къмпинги да изберат терена, на който да разположат своята палатка или каравана?“

Отговорът на Николина Ангелкова се очаква идните дни. Той обаче едва ли ще посочи ясно решение на объркания нормативен казус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари