Директорът на РИМ-Русе: Температурата в музея е почти колкото тази навън

0
"В събота, за съжаление, си позволяваме да пуснем парното. Например екомузея до нас, заради аквариума и заради животните не можем да спрем отоплението", каза проф. Николай Ненов
"В събота, за съжаление, си позволяваме да пуснем парното. Например екомузея до нас, заради аквариума и заради животните не можем да спрем отоплението", каза проф. Николай Ненов Снимка: БНТ, стоп кадър

Едва с 5% е предвидено да се увеличи финансирането на музеите в проектобюджета за 2022 година. Това предизвика недоволство сред музейните работници. Те твърдят, че са на ръба на оцеляването

Температурата в Регионалния исторически музей в Русе е почти колкото тази навън. Директорът на музея проф. Николай Ненов обясни, че и те плащат три пъти по-високи сметки за ток.

"В събота, за съжаление, си позволяваме да пуснем парното. Например екомузея до нас, заради аквариума и заради животните не можем да спрем отоплението", каза той пред БНТ.

Музеите са засегнати и от ковид кризата, добави той. В момента има две експозиции, които са затворени, но ще отворят в най-скоро време заради предстоящите национални празници

"Като цяло искаме да работим по-добре и то за своите публики, за местните общности. Ние сме в сферата на услугите, част сме от туризма", обясни проф. Ненков.

Музеите ще трябва да увеличат заплатите и осигуровките. Режийните разходи се покриват от приходите от билетите и сега с намалелите посещения, музеите се намират в трудна ситуация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    2
    Не
    Откъдя накъдя? Аман от тия умни гражданя дет мотика са не виждали! Никви пари за тях парите да се дават за краставици бензин и ракия на отрудения народ!
  • 1
    1
    плюс-минус
    Училища, университети, музеи, галерии, театър, опера, музика, етнография...... и всичко в областта на образованието, науката, историята и културата трябва да бъде приоритет за управляващите ни с нашите данъци вчера, днес и утре! А дали е така?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари