Директорът на АЕЦ „Козлодуй“ се размина с присъда за катастрофа, довела до смърт

0
Пострадалият при катастрофата получил средна телесна повреда със счупване на таза, но след няколко месеца починал
Пострадалият при катастрофата получил средна телесна повреда със счупване на таза, но след няколко месеца починал Снимка: Дарик / илюстративна

Пострадалият при катастрофата получил средна телесна повреда със счупване на таза, но след няколко месеца починал

Окръжният съд в Монтана прекрати дело срещу новия директор на АЕЦ „Козлодуй“ Георги Кирков, който е подсъдим за причинена катастрофа преди 9 години, пише Lex.bg.

Става дума за инцидент от ноември 2013 г., когато Кирков блъснал мъж в каруца на пътя от село Сталийска махала за Лом. Тогава Кирков шофирал със 105 км/ч при ограничение от 90 км/ч, а проба с дрегер показала 0,53 промила алкохол в кръвта му.

Пострадалият при катастрофата получил средна телесна повреда със счупване на таза, но след няколко месеца починал, за което близките му твърдят, че отговорен е Кирков. Тогава той е бил само служител в АЕЦ, след което се пенсионира, а по-късно беше и зам.-кмет на Козлодуй. Прокуратурата обвини Кирков, че в пияно състояние и по непредпазливост е причинил смъртта на мъжа, но делото се проточи 9 години само на първа инстанция.

Миналата година съдът в Монтана призна Кирков за виновен, че в пияно състояние е причинил средна телесна повреда на пострадалия, но не прие връзка на инцидента с настъпилата му смърт, тъй като според аутопсията ставало дума за полиорганна недостатъчност. Делото стигна до Софийския апелативен съд (САС), като в протеста на прокуратурата се казва, че пострадалият е нямало да получи тези усложнения, ако преди това не е бил блъснат от подсъдимия.

Защитата на Кирков пък твърди, че няма връзка между катастрофата и последвалата смърт на пострадалия. Освен това, дадената след това кръвна проба показала наличие на 0,48 промила алкохол, но тъй като не била взета проба от урина, не можело да се докаже с каква концентрация на алкохол е бил Кирков в момента на инцидента. Адвокатите твърдят, че неправилно съдът е приел, че подсъдимият е бил в пияно състояние, тъй като и дрегерът не е имал документ за технически преглед, и дори и да се приеме показанието от 0,53 промила, то допустимото отклонение е 0,05 промила, и е възможно реалното измерване да е пак 0,48 промила. Самият Кирков е казал, че повече от час преди инцидента е пил бира.

Само преди 3 месеца Софийският апелативен съд (САС) отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане в Монтана заради липса на мотиви, след като прие за „голословни и декларативни“ заключенията на съда за това дали Кирков е бил пиян в момента на катастрофата и дали има причинно-следствена връзка между смъртта на пострадалия и удара.

Сега нов състав на окръжния съд в Монтана с председател и докладчик Олег Софрониев е признал Кирков за виновен, че е нарушил правилата за движение, като с превишена скорост е причинил единствено средна телесна повреда на пострадалия, без да е бил в пияно състояние. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда до 3 години затвор или пробация, за което абсолютната давност е седем години и половина и тя вече е изтекла, тъй като от катастрофата са минали почти 9 години.

Затова съдът не е наказал Кирков е и прекратил делото. Присъдата обаче не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана отново пред апелативния съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари