Димо Гяуров: Оградата по границата е зле построена

0
Според Гяуров Турция вече няма икономическите възможности да приобщи нови бежанци.
Според Гяуров Турция вече няма икономическите възможности да приобщи нови бежанци. Снимка: bTV

Оградата по границата е зле построена

Коловете са сложени на по 10 см в земята с по една кофа бетон. Това е смешно за парите, които се похарчиха, но това е минало. Сега има смисъл да се похарчат още пари тя да се заздрави, заяви по bTV бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

Афганистан не може да съществува самостоятелно. Той ще разчита за някаква помощ и занапред. Всичко е въпрос в следващото развитие на обстановката вътре в страната, около нея и поведението както на талибаните, така и на международната общност. Много е вероятно да има огромна бежанска вълна, трябваше да очакваме подобно развитие на ситуацията още когато през миналата година се подписа споразумението между САЩ и талибаните и особено след април, когато американците съобщиха датата на официалното си изтегляне“, добави той.

По думите му е важно, че като че ли самите талибани държат да спазват уговорките и едната от тях е да не допуснат такова огромно преселение на народа си извън териториалните граници. „Друг много важен фактор е поведението на Иран, защото в момента това се очертава единствения възможен път на бежанците по посока Европа. Не е много ясно какъв е интересът на Иран, защото, от една страна, връзките между Иран и талибаните са дълготрайни, но от друга – има сериозно различие на верска основа“, добави той.

Според Гяуров Турция вече няма икономическите възможности да приобщи нови бежанци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари