Димитър Стоянов: Предоставихме на Киев помощ за близо 450 милиона лева

0
Предстои България да предостави на Украйна безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси
Предстои България да предостави на Украйна безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси Снимка: БГНЕС

Предстои България да предостави на Украйна безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси

Министърът на отбраната Димитър Стоянов бе на работно посещение в Киев по покана на неговия колега министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников.

Сред обсъдените теми бяха военната и военно-техническата помощ, която България предстои да предостави, националният принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз EUMAM, българската подкрепа за възстановяването на Украйна и перспективите ѝ за европейска интеграция, предаде БГНЕС.

„Бих искал да благодаря за възможността да обсъдим по-нататъшното двустранно сътрудничество. България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии. Имаме отлични двустранни отношения, основани на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ“, заяви министър Димитър Стоянов. Той подчерта, че от началото на руската въоръжена агресия България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна в размер на 448 милиона лева. Българското Министерство на отбраната предостави хуманитарна помощ от 2000 каски и 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи и 5000 чифта зимни обувки.

Предстои България да предостави безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси, както и принос към тренировъчната мисия на Европейски съюз EUMAM.

Предвижда се участие на до 50 български военнослужещи за обучение за въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България. Петима български военнослужещи ще бъдат командировани в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ЕС в Белгия, както в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия. Предлага се и всяка година до 60 бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят на наша територия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 20
    2
    Sтанко
    A на бедстващите българи в България по карловско - кога ще предоставите помощи/??? И още колко дупки имате да пълните, преди да ходите да предоставяте за да угодите на господарите дето ви диктуват правилата??? Идиоти сте,, но за жалост ние дето нас нкой не ни пита, ще плащаме за ваще грехове! Господ да ви накаже, щото ние сме безсилни!
  • 15
    1
    Предоставяте си ...
    Вашите пари, заплати и други. Не държава да взима заеми за да предоставя неща безплатно на други държави.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари