Димитър Недев: Анаеробната инсталация продължава усилията ни да подобрим средата на живот в региона

2

Община Русе спечели окончателно делото срещу наложената финансова корекция за над 6 милиона лева

В сградата на Община Русе се състоя заключителната пресконференция по проекта за анаеробната инсталация за биоразградими отпадъци в Русе. Строителните дейности стартираха през март месец, като обектът е изграден в по-кратък срок от първоначално предложения от изпълнителя.

На пресконференцията заключителен доклад изнесе заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев, като присъстваха членове на екипа, работещ по проекта, както и представители на фирмата изпълнител.

Анаеробната инсталация продължава нашите усилия да подобрим средата на живот в региона, като се надяваме, че с времето нашите съграждани ще помогнат за по-доброто управление на отпадъците“, заяви Димитър Недев. По неговите думи проектът ще спомогне за намаляването на отчисленията за преработка на отпадъци, които Община Русе изплаща към РИОСВ. За пример той даде увеличението им от 2012 г. досега, като сумата за депониране на битови отпадъци е нараснала повече от 6 пъти за тон.

Това е едва третата анаеробна инсталация в България. Основната цел на проекта е изграждането и въвеждането в експлоатация на инсталацията и осигуряването на разделното събиране на биоразградими отпадъци от общините-членове на Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Русе. По този начин ще се създава допълнителен капацитет за рециклирането им, което ще доведе до намаляване на общото количество депонирани отпадъци, в съответствие с целите на ОПОС 2014-2020 г. След нейното изграждане ще бъде възможно безкислородното третиране на биоразградими отпадъци, от които впоследствие се получава компост, както и метан за електропроизводство и топлинна енергия.

По време на събитието бе огласено, че Община Русе е спечелила делото, с което обжалва наложената от Управляващия орган на оперативната програма финансова корекция от повече от 6 милиона лева върху процедурата за избор на изпълнител за инженеринга за изграждането на анаеробната инсталация. Решението на Върховния съд е окончателно и с него се потвърждава решението на Административен съд - Русе.

Дейностите се извършват по проект № BG16M1OP002-2.004-0003 „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Регионално сдружение за управление на отпадъците Русе“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ (Приоритетна ос 2 „Отпадъци“), съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и с национални средства. Проектът е с водещ бенефициент Община Русе и партньори общините Сливо поле, Иваново, Тутракан, Ветово, които са членове на Регионалното сдружение за управление на отпадъците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    38
    По отношение на езика
    Мили коментиращи прочетете, има на доста места в интернет, докога в Румъния се използва кирилицата като азбука, как коренният им език, в който са преобладавали много български думи, се романизира като се приемат латински думи, с италиански и френски корени и произход. Езиковеди и днес обръщат внимание, че в румънския език присъстват много български думи и такива с подобни корени. Ако сте посещавали румънски музеи, в част от тях има книги, печатани на кирилица. Средновековната аристокрация в княжествата в днешните румънски земи е била с български корени и е говорела на български език. Част от българската средновековна аристокрация при падане под османско робство бяга в тези княжества. Не забравяйте, че по време на турските кланета цели села от Северозапада България бягат отвъд Дунав в румънски земи и пазят до днес българското си самосъзнание и език. И накрая, Русе и Гюргево са били части от едно населено място преди векове, но историята е променила нещата. Така че много аспекти свързват българи и румънци и това не трябва да се забравя, въпреки че напоследък се забелязва пренебрежително отношение от страна на румънци и Румъния към България, което в някои отношения има своите основания заради неуредици, изоставане и корупция у нас. Бъде здрави!
  • -1
    37
    Яница Николова
    ЗАЩОТО РИМСКАТА ИМПЕРИЯ е заселвала всичките си престъпници на север от река Дунав.Така се появяват румънците.Те са наследници на престъпници.Техният зародиш е престъпен.
  • -2
    36
    Ивелина Копчева
    Днешните Румънци според мен произлизат от Италия .Изгонени са от там .Защо е заселено това население тогава тука на Балканите.Има нещо неясно и объркано.
  • -1
    35
    Севастиана
    Много загадъчно.Щом румънски историк да е направил тези изследвания и проучвания значи Румънците са от български произход.Даде ама защото говорят на латински?Ние със сърбите македонските що годе се разбираме.Но със Власите не е така.Откъде им се е появил тогава този език.Ако ги слушаш отстрани ще кажеш че е италиански!Да не би да са прокудени или изгонени от Италия?
  • -1
    34
    Дидка
    Да изумена съм от това което прочетох.Не знаех че Румънците са Българи.Много интересна статия.Значи единственото което ни разграничава е езикът.Те говорят на латински а пък произхождат от българи.Мното интересно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари