Димитър Маргаритов: Денков индиректно заяви нелоялните търговци да вдигнат цените и да внасят опасни стоки

6
Служебните правителства на Румен Радев направиха много поразии, каза бившият председател на КЗП
Служебните правителства на Румен Радев направиха много поразии, каза бившият председател на КЗП Снимка: БГНЕС

Служебните правителства на Румен Радев направиха много поразии, каза бившият председател на КЗП

Властта иска реформа на държавните дружества - какво ще се случи с КЗП и ДКК?

"В краткия си престой в Министерството на икономиката като зам.-министър не съм отговарял в ресора си за тази компания. Но все пак, бидейки в системата и доста години като председател на КЗП, имам някакви наблюдения. Въпросът с това дали ще има ДКК или няма да има е най-същественият. А въпросът със злоупотребите може да се реши с кадрови смени. Ако някой не си е свършил работата, не означава, че трябва да закрием предприятието", каза бившият председател на КЗП Димитър Маргаритов в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

Според него е важно какво ще се случи с дъщерните дружества на ДКК.

"Има логика в това, когато тези дружества са 100% държавни или приимуществено държавни, и една такава кампания да дава единна насока в политиката, посредством която те се управляват. Защото когато са държавни, политиката има място в тяхното управление", допълни Маргаритов.

Той е на мнение, че най-вероятно става въпрос за злоупотреби и компетентните органи трябва да извършат проверки.

"Тук проблемът е в човека, а не в организацията на управление на едно предприятие и някаква структура, която е призвана да координира усилията на управлението на тези предприятия. Въпросът е и какво ще предприеме прокуратурата и другите компетентни органи, които така или иначе са сезирани. Това как ще се развива бъдещето функциониране или нефункциониране не би трябвало да има отношение на вече свършените бели, за които трябва да се носи отговорност. Радикално трябва да се намесят разследващите органи, Сметната палата и т.н., за да не стане така, че се вдига малко пушек, да тръгне проверка, а после съдът установява, че са извършени процедурни нарушения и отговорността не може да бъде понесена", подчерта бившият председател на КЗП.

По думите му по време на служебните правителства на Румен Радев тези дружества са били напълнени от хора, "които нищо не разбират".

"Те направиха много поразии. Преструктурирането пак може да се приеме като раздържавяване. И всеки политик си носи отговорност, ако се реши да се върви към тяхното раздържавяване. От години някои от тези дружества се справят доста трудно, такъв е и техният предмет на дейност. Не мога да си представя, ако те излязат на свободния пазар как ще просъществуват. Подопечните дружества на ДКК ще бъдат крайно затруднени да работят в нормални условия и най-вероятно ще се стигне до това, което сме го виждали и преди - продажба на активи, което не е желателно", категоричен е Маргаритов.

Той припомни, че КЗП се избира от Министерския съвет: "Но в случая това изглежда по-малкият проблем, защото аз бях втрещен, когато слушах отговора на премиера Денков на въпрос, зададен от Нинова, за бъдещето на КЗП. Този отговор накратко беше: "Да, институцията не работи, там има много проблеми, блокирана, извършват се незаконни неща, но заради едно съдебно дело ние нищо не може да направим". За нелоялните търговци това беше много ясен знак - да вдигат цените, да вкарват опасни стоки на пазара, да продават райски газ без никакви притеснения".

"След като едно конституционно мнозинство може да ореже президента, не може да се справи с едно КЗП ли? Не знам какви договорки има, но тези хора не си ли дават сметка, че всеки български гражданин ежедневно е ощетяван по различни начини и когато няма кой да контролира пазара - положението става все по-страшно", коментира още Димитър Маргаритов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Николай Стоименов
    Поредния завършен идиот
  • 3
    1
    Сашо
    Митаче,изведнъж гроздето стана кисело,защо така....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари