Димитър Манолов: Без съмнение ще се увеличи безработицата

0
Ако Законът за извънредното положение не изпълни своето предназначение, Господ да ни е на помощ
Ако Законът за извънредното положение не изпълни своето предназначение, Господ да ни е на помощ Снимка: bTV

Работодателите нямат право да пускат работниците си в неплатен отпуск по закон.

Без съмнение ще се увеличи безработицата заради извънредното положение, но въпросът е до какви нива и те да не бъдат плашещи, заяви президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов в „Тази сутрин“ по bTV

„Ако Законът за извънредното положение изпълни своето предназначение, ще повлияе на пазара на труда добре, но ако не го изпълни, Господ да ни е на помощ“, смята Манолов, според когото сега ще си проличи кои са „грижливите стопани“, които мислят за своите работници.

Манолов отбеляза, че освободените работници в сферата на туризма бързо ще бъдат възстановени на работа след нормализацията на ситуацията, още повече че туризмът е със сезонна заетост.

Работодателите нямат право да пускат работниците си в неплатен отпуск по закон. Такъв отпуск може да бъде даден само по инициатива на работника, категоричен е  Манолов. Коментарът му беше по повод желанието на някои предприятия да пуснат своите служители в неплатен отпуск по време на извънредното положение заради коронавируса.

Президентът на КТ „Подкрепа“ отбеляза, че работодателите могат да пуснат служителите си в отпуск, но не повече от 50% от дните от полагаемия платен отдих за тази година. Могат, обаче, да ги пуснат в отпуск, натрупан от предни години.

Според Манолов мерките срещу спекулата в закона за извънредното положение са неприложими и ще доведат до създаването на черен пазар. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари