Диетолози: Тези храни доставят цинк и са полезни при Ковид-19

1
Този микроелемент помага за формирането на Т-клетъчен имунитет
Този микроелемент помага за формирането на Т-клетъчен имунитет

Пациентите с коронавирус трябва да ядат повече храни, които съдържат цинк

Този микроелемент помага за формирането на Т-клетъчен имунитет. Ето защо цинкът е включен в медицинските протоколи за лечение на COVID-19, казват диетолози, пише Е - Здраве и култура

Цинкът се намира в животински продукти като месо, черен дроб, риба и морски дарове (стриди, миди и херинга). От растителни източници: пшеничен зародиш, кафяв ориз, овес, моркови, грах, спанак, лук и почти всички ядки", - изброи диетологът Лера Лавски.

Диетолозите обясняват как можете самостоятелно да идентифицирате липсата на цинк в тялото

При недостиг на цинк почти винаги има някакъв вид кожни обриви, лющене или възпаление, язви, дерматит.

Според специалистите псориазисът и дълготрайното незарастване на рани и порязвания също могат да бъдат предупредителен знак за липса на цинк в организма.

По-рано московският готвач Дмитрий Табаков даде няколко съвета как да възстановите вкуса и обонянието, които често изчезват по време на COVID-19, с помощта на храна и подправки. Според него към ястията трябва да се добавят повече подправки: карамфил, канела, кардамон, чили и други люти подправки.

Неврофизиологът Александър Будик смята, че е възможно да се ускори връщането на обонянието на човек, който е имал коронавирус, ако поднасяте храна или неща със силен аромат пред носа си няколко пъти всеки ден, като например лук и чесън. Той препоръча да поставите разтвор на витамин А в носа си и да приемате омега-3.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари