Децата по света и у нас са привлечени от опасна онлайн мода

0
Тя може да доведе до кръвоизлив в храносмилателния тракт и дори фатален край, предупреди д-р Стефан Стоилов, детски хирург
Тя може да доведе до кръвоизлив в храносмилателния тракт и дори фатален край, предупреди д-р Стефан Стоилов, детски хирург

Напоследък децата по света и у нас са привлечени от опасна онлайн мода, свързана с малки магнитни топчета. Попаднали в стомаха те могат да отведат децата дори в операционната зала.

За последните 6 месеца са оперирани 5 деца с наличие на между 3 и 21 магнитни топчета в корема. Продават се главно в китайски сайтове, евтини са и са по много в кутия. Най-опасна е употребата им за временен пиърсинг на езика, но при спане топчетата могат да бъдат погълнати.

"Обществото не знае колко опасно е това нещо да се погълне. Дори и част от лекарското съсловие, защото това е мода, която се разпространява лавинообразно последните месеци в света. Ние първо оперирахме едно дете, което е погълнало седем магнитни топчета. Те са направени от една специална сплав и притегателната им сила е много силна между магнитите. И какво се получава - когато те се погълнат едно по едно минават в различни места на храносмилателния тракт", каза за БНР д-р Стефан Стоилов, детски хирург.

По думите му поглъщането на топчетата може да доведе до фатален край, може да предизвика и кръвоизлив в храносмилателния тракт.

"Говорят, че се правят от тези топчета антистресови оргърлици, защото като ги закачиш в кръг около шията си те излъчват магнитно поле и то действало много добре на стреса. Например, ако не си подготвен добре с даден урок тази огърлица ти помага да не си толкова стресиран", допълни лекарят.

Продажбата на този артикул е забранена в много държави, включително и в някои държави в Европа. Забраната не е решение на казуса, коментира председателят на Асоциация активни потребители Богомил Николов:

"Тези магнитни топчета са предназначени за по-големи деца, ние направихме преглед на офертите и навсякъде ясно е указано, че не са подходящи за деца под 7 години. Това, което знаем от хирурзите е, че инцидентите стават с по-малки деца. Най-голямата отговорност е на родителите - да направят, така че тези играчки и артикули да не достигат до най-малките деца".

"Далеч преди интернет винаги е съществувало това да се покажеш колко си смел как може да преодолееше това или друго. Проблемът с интернет стана доста по-сериозен, защото много хора, разчитайки на това, че ще имат последователи, повече лайкове или ще станат инфлуенсъри измислят все нови и нови предизвикателства. Когато се борим с предизвикателствата едно по едно ние не правим нищо, защото не знаме кое ще е следващо, което ще се появи. Тук основната роля е на родителя, да поговорим с детето, да следи детето какво гледа, какво прави и да го пита какво интересно е видяло", коментира Стоилко Апостолов от Центъра за безопасен интернет.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари