Децата до 10 години произвеждат в пъти повече антитела срещу Ковид-19

0
Това дава известно обяснение защо децата са по-малко податливи на усложнения при боледуване от коронавирус
Това дава известно обяснение защо децата са по-малко податливи на усложнения при боледуване от коронавирус

Децата до 10-годишна възраст произвеждат в пъти повече антитела срещу COVID-19 от възрастните

Това сочи ново проучване, публикувано в „ДЖАМА Нетуърк опън“, информира bTV. Това дава известно обяснение защо децата са по-малко податливи на усложнения при боледуване от коронавирус, но въпреки това авторите уточняват, че трябват допълнителни изследвания.

Екипът от „Уеил Корнел Медисин“ е изследвал почти 32 000 теста за антитела от Ню Йорк, направени в периода април – август 2020 г. При тестовете на 1200 деца 17% са дали резултат за стара инфекция с коронавирус, а при 30 000 възрастни – 19%.

След това учените изследвали пробите на част от тези пациенти – 85 деца и 3648 възрастни, като обърнали специално внимание на нивата на имуноглобулин G или IgG антителата.

Тези антитела имат неутрализиращ ефект, когато се свържат с шиповидния протеин на вируса и не му позволяват да проникне в клетките.

32 от децата на възраст от една до 10 години показали изключително високи нива на този тип антитела – пет пъти по-високи в сравнение с 127 възрастни от 19 до 24 години.

Накрая учените сравнили тези резултати с други 126 пациента на възраст от една до 24 години, като нито един от тях не е карал тежка коронавирусна инфекция.

В последната група децата на възраст от една до 10 години имали средно два пъти по-високи нива на IgG антитела в сравнение с тези на възраст от 11 до 18 години. По-големите деца, пък, имали два пъти повече от същите антитела, в сравнение с младежите на възраст от 19 до 24 години.

Нашите открития сочат, че разликите в клиничните прояви на коронавируса при малките пациенти може би се дължат на зависеща от възрастта имунна реакция“, сочат учените.

Фактите от началото на пандемията досега сочат, че децата са значително по-малко засегнати от коронавируса и това е контра интуитивно, казват медици.

Малките деца обикновено карат респираторните инфекции доста по-тежко от възрастните, но за коронавирусът това не важи.

Друго проучване, публикувано в „Нейчър къмюникейшънс“, сочи, че децата вероятно имат много по-активен вроден имунитет – това е първата линия защита на тялото ни, още преди да се образуват неутрализиращите антитела. В този вид имунитет ключова роля играят клетки като неутрофилите, които патрулират из тялото и търсят инфекции.

Друга теория, която също все още не е доказана е, че децата имат значително по-малко клетъчни рецептори от типа АСЕ2, които коронавирусът използва, за да навлезе в клетките.

Учените от новото проучване, обаче, посочват и един парадокс – макар антителата сред младежите да са най-ниски сред боледуване, те се увеличават с възрастта, но в същото време по-възрастните хора са по-уязвими при инфекция.

Медиците признават, че не могат да обяснят този парадокс напълно. Според тях една от възможностите за високата смъртност при възрастни пациенти са най-вече придружаващите заболявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

МЗ предупреждава:
- Не си поставяйте диагнози в Гугъл. Вместо това се обадете на личния си лекар да ви прегледа по телефона.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари