Деца се натровиха с хапчета за високо кръвно

1
3-годишно дете погълнало "Нифедипин", а 4-годишно  - "Хлофазолин"
3-годишно дете погълнало "Нифедипин", а 4-годишно - "Хлофазолин" Снимка: bTV

Малчугани във Велико Търново, на 3 и 4 години, се натровиха с медикаменти за понижаване на кръвното налягане, съобщава "Борба".

Първият случай е от миналата, а вторият от началото на тази седмица. И двете хлапета са погълнали хапчетата, докато са били оставени без надзор.

Тригодишното дете е намерено от родителите си в стаята му да играе с лекарствата на прабаба си. То държало блистер с "Нифедипин", а малко по-късно станало унесено и неадекватно. Веднага е закарано в Спешна помощ на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и след това е поето от лекарите от Отделението по педиатрия. Моментално е приложена терапия, ситуацията е овладяна навреме и детето е изписано живо и здраво.

Четиригодишното хлапе пък намерило торба с медикаменти, докато играело с връстници. Погълнало е една таблетка "Хлофазолин" и скоро след това станало отпуснато и получило забавени реакции. Постъпва в детското отделение в адекватно състояние, но малко по-късно показателите му рязко спадат заради действието на лекарството, което води до понижаване на кръвното налягане, забавяне на сърдечната честота и разширяване на кръвоносните съдове. Медиците приложили неутрализираща терапия и успели да го стабилизират. В четвъртък хлапето е изписано от отделението.

Ако детето не бе доведено толкова бързо в болницата, приемът на тази таблетка „Хлофазолин“ можеше да бъде фатална за живота му“, уточни д-р Галина Кайракова, лекар в педиатрията.

Тя подчерта, че родителите трябва да са много внимателни при съхранението на лекарства, защото често се случват такива нелепи инциденти, особено през летния сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари