Деца от Русе се потопиха в света на прилепите

0
Интересът им към единствените летящи бозайници беше провокиран чрез работилници и игри в Историческия музей
Интересът им към единствените летящи бозайници беше провокиран чрез работилници и игри в Историческия музей Видео: БНТ

Деца от Русе се събраха в Историческия музей за Нощта на прилепите.

Интересът им към единствените летящи бозайници беше провокиран чрез работилници и игри.

Още на входа всяко дете ставаше прилеп - по размера на крилете и усмивката, уредникът от Екомузея в Русе Красимир Киров определяше неговия вид, а те в страната ни са 33. След това децата бяха насочвани към пещерата, където най-често живеят прилепите в природата, за да установят с какво се хранят нощните бозайници, предава БНТ.

Красимир Киров - уредник в Екомузея: Важни са, защото участват в борбата с т. нар. вредители в растениевъдството, в селското стопанство. Но, разбира се, засягат и нас, в градовете много често страдаме в летните месеци, в град Русе, например, от комарите. Те са много добър метод за борба с тях.

Децата научиха още, че прилепите виждат прекрасно през деня, а през нощта се ориентират, благодарение на уникалния си слух.

Ива Данева: Те пищят, но ние не ги чуваме. И когато звукът се удари, примерно, в някоя сграда, те така разбират, че могат да се ударят, и по този начин се придвижват.

Едно от най-важните неща, казват специалистите от Екомузея, е да научим децата да не се плашат от прилепите, а да им се радват и да ги пазят. И вероятно постигнаха целта си, защото малките русенчета с радост рисуваха лицата си или изрязваха маски. Всяко от тях можеше и само да направи глинен отпечатък на някои от на редките прилепи, които се срещат в природата.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Дали жената е красива си личи, когато излезе от банята! Другото е кирпич и боя!

Харесай Дунавмост във Фейсбук