Дете от скандалния интернат намери пари

0
Това момченце е от крайно бедно семейство. То няма стотинки за една вафла, за него 20 лв. са истинско състояние
Това момченце е от крайно бедно семейство. То няма стотинки за една вафла, за него 20 лв. са истинско състояние Снимка: Христо Христов / Монитор

Третокласник от придобилия скандална известност интернат „Христо Ботев“ в сливенското село Драгоданово намери 20 лв и ги върна, съобщи временният директор Марин Маринов.

9-годишният Красимир попаднал на банкнотата край селския магазин, но наместо да я похарчи отишъл при преподавателя си с думите: “Господине, тези пари сигурно са на някоя баба или дядо. Хайде да им ги върнете!", предаде Монитор.

За броени часове сумата била върната обратно на собственика й, който смятал банкнотата за безвъзвратно загубена.

Това момченце е от крайно бедно семейство. То няма стотинки за една вафла, за него 20 лв. са истинско състояние, но не ги прибра...“, обясни шефът на съществуващият от десетилетия интернат, който е нарочен от местните за закриване заради тежък инцидент със загинал мъж от селото, станал навръх Гергьовден.

Случаят с връщането на парите по случайност станал точно в деня, когато започнало разследването на смъртта на 64-годишният Георги Стойчев, чийто обезглавен труп открил 12-годишният Славчо от специализираното учебно заведение.

Всички 35 деца /30 момчета и 5 момичета/ са настанени в институцията с решения на съда след констатирани нарушения на обществения ред. Сред тях няма обаче осъдени или с висящи досъдебни производства.

Те не се престъпници, повечето от простъпките им са в рамките на нормалното за тази възраст. Ако не бяха от трудни семейства /без родители или в тежко социално положение/ те най-вероятно щяха да продължат образованието си в нормални училища. За съжаление не малка част от тях идват тук напълно неграмотни. Режимът при нас е сравнително свободен. Хлапетата могат да излизат извън сградата и двора след учебните часове , но това става организирано, придружавани от възпитател или учител. Вечер спят заключени, има дежурен на етажа.“, коментира Маринов, който до преди няколко месеца е бил служител в системата на ДАНС-Сливен.

25 души, от които 4 местни се грижат за въдворените в СПИ „Христо Ботев“.17 от служителите са преподаватели, един е психолог. Заплатите са в рамките на 660 лв плюс 10 – процентова добавка за т.нар. „интернатни“. Щатът не е попълнен, и в момента се търси още един психолог за работа по проект. Изключително рядко родители идват да навестят хлапетата.Причината основно е финансова. Не са рядкост обаче случаите на бягства, и в момента за издирване са обявени няколко от момчетата.

Маринов е категоричен, че исканото закриване на учебното заведение в Драгоданово не е решение на проблема с престъпленията в селото.

Наши представители бяха в интернета, запознаха се на място със ситуацията, очаквам в понеделник докладът им да бъде при мен. Същият ден ще го изпратя и на министъра на образованието и науката. Нека не избързваме със заключенията“, заяви в събота началникът на регионалния инспекторат при МОН-Сливен Бисерка Михалева.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари