Десислава Танева: Това е политическа атака, която поставя на карта съдбата на земеделци

0
Танева изрази надежда, че скандалът няма да провали финансирането на мярката за последствията от COVID-19
Танева изрази надежда, че скандалът няма да провали финансирането на мярката за последствията от COVID-19

"Няма друг мандат освен сегашния, през който нивото на проверки да е толкова завишено, колкото през сегашния мандат. 50% е извадката на проверяваните по схеми по т.н. "Обвързана подкрепа".  Цитатът е на среща от края в месец март по повод възникналата пандемия"

Това обясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод запис, в който се говори за укриване на информация за злоупотеби, за да не спре еврофинансирането.

По думите ѝ обаче думите ѝ са изкарани от контекст и на тази онлайн среща на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство е ставало дума за това, че има "чувствителни сектори", които постоянно твърдят, че "цялото производство е само измама".

"На срещата беше обсъдено предложението, което България ще отправи към Европейската комисия за мярка във връзка с щетите от пандемията. Репликата ми е по повoд комуникацията с една браншова организация и тя иска да каже, че ако темата за дадено произведение и само измама, как да получи този сектор обществена подкрепа? Ако самите те смятат, че в производството им има само измама, как да получат обществена подкрепа, че и европейско финансиране?", попита Танева.

Тя придаде друг смисъл на думите си - "Никой не може да направи по-лошо за нас, от колкото самите нас и това имах предвид в комуникацията с един от представителите, от където са изкарани думите ми", обясни още веднъж тя.

Не мога да си обясня тази атака, бих я нарекла политическа, но може да има последствия върху одобряването на мярката за финансиране за преодоляване на последствията от COVID-19”, посочи Танева.

Министърът допълни, че "всичко се докладва на Европейската комисия, защото ние не можем да платим, ако няма доклад и проверка на бенефициентите".

Танева посочи, че се опитва да постигне справедливо разпределение и да получават средства онези бенефициенти, които заслужават.

Припомняме, че скандалът избухна по отношение на схемата за подпомагане на земеделци „Обвързана подкрепа“. По време на дискусията и по повод въпроси на Георги Василев, секретар на Асоциация „Български пипер“, за това защо някои от земеделците са били финансирани с повече пари от очакваното.

Ето какво казва тя:

Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране - бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ. (...) Всички знаят, че ставките се увеличиха заради високия интензитет на проверки. Само че, колеги, ако в това се задълбочат европейските служби – и се компрометира „Обвързана“. Защото такова ниво на грешки показва, че такава подкрепа не трябва да има. Тъй че, ако искате сами да си го причините, защото искате да си разберете изчисленията…

По време на днешното изявления, тя обясни, че това е в следствие на това, че на некоректни земеделци са били спирани субсидиите и преразпределяни на останалите.

Танева изрази надежда, че скандалът няма да провали финансирането на мярката за последствията от COVID-19.

"С тази атака се поставя на карта трудът на онези, които се борят за насъщния ни", категорична е Танева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари