Десислава Атанасова все още не е отписана от Адвокатската колегия в Русе

0
КС отказа да гледа първото дело по искане на редови съдия с докладчик Атанасова
КС отказа да гледа първото дело по искане на редови съдия с докладчик Атанасова Снимка: БТА

КС отказа да гледа първото дело по искане на редови съдия с докладчик Атанасова

Конституционният съд (КС) единодушно отклони искането на съдията от Окръжния съд в Плевен Владислава Цариградска, която оспори три разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани със сключването на споразумение в досъдебното производство. Любопитното е, че това беше първото дело, по което за докладчик беше определена доскорошната шефка на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която стана конституционен съдия през ноември.

Това е и първото дело по искане на редови съдия след промените в Конституцията, по чиято допустимост се произнася КС. Както е известно, основният закон вече дава право на всеки съдия да сезира КС по казус, който е висящ пред него. И Цариградска е един от съдиите, които се възползваха то това си право. Другите са Елена Динева-Илиева от Софийския районен съд и Адриана Добрева от Районния съд в Козлодуй. (Името на съдия Цариградска нашумя в публичното пространство след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, тъй като тя е един от магистратите, притискани от него.)

В определението си по делото на Цариградска КС обяснява на какви условия трябва да отговарят исканията на съдиите, за да бъдат разгледани, пише "Лекс".

Основният аргумент, с който Конституционният съд не допуска за разглеждане искането на Цариградска, е, че тя поставя пред него проблем, който е в компетенциите на Народното събрание. "КС не е компетентен да замества волята на законодателя със свое решение, нито да дава указания на Народното събрание каква правна уредба да създава", пише в определението.

Цариградска оспорваше три разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс, които се отнасят до сключване на споразумение по време на досъдебното производство. Първата регламентира за кои тежки умишлени престъпления не може да се сключва споразумение между защитата и прокуратурата. Следващата казва, че когато с престъплението са причинени имуществени вреди, споразумението се допуска след тяхното възстановяване или обезпечаване. А последната урежда, че в заседанието, на което съдът одобрява споразумението, участват прокурорът, защитникът и обвиняемият.

Споразуменията се одобряват само на една инстанция и веднага имат последиците на влязла в сила присъда. Обичайно така се постигат присъди под минимума, предвиден за съответното престъпление.

Делата, заради които съдия Цариградска, атакува трите разпоредби в НПК, са за трафик на хора с цел проституция. Окръжната прокуратура в Плевен е внесла в съда споразумение, с което предлага обвиняем да бъде осъден на две години затвор за седем случая на трафик на жени в Германия с цел проституция. Той имал и повдигнато обвинение за ръководител и съучастник с още седем души в организирана престъпна група.

За всяко от тези деяния прокуратурата предлага по две години затвор и на обвиняемия да бъде е определено едно общо наказание от две години лишаване от свобода. Постигнато било съгласие да не се налага кумулативното наказание глоба, предвидено за всеки случай на трафик.

В Окръжния съд в Плевен било внесено споразумение и срещу друг участник в групата, за когото също е било постигнато съгласие да излежи общо две години по обвинение за участие в организирана престъпна група и за трафик на хора с цел проституция.

Преди да се произнесе по споразуменията, Цариградска решава да се обърне към КС. В искането си тя заявява, че намира действащата уредба в НПК за проблематична от гледна точка на правата на пострадалите от трафик на хора. Сред проблемите е и това, че когато се сключва споразумение в досъдебната фаза, волята на пострадалия е без значение, за разлика от споразумението в съдебната фаза на процеса. Това е направено, за да се осигури максимална бързина на делата. Но това законодателно решение "не намира легитимно оправдание, а изглежда да предоставя необосновано толериране на обвиняемия и неговия защитник", смята съдията.

Цариградска се позовава на международни актове и на практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), за да мотивира негативния ефект за защита на правата на жертвите на трафик от текстовете в НПК, които атакува. Според нея те противоречат на Конституцията, която защитава равно правата на всички.

АДВОКАТСКИ

Конституционната съдийка Десислава Атанасова и до днес фигурира като адвокат, вписан към Адвокатската колегия в Русе. По закон тя трябва да изчисти тази несъвместимост до 7 дни от избора за КС. За да не е в несъвместимост обаче е достатъчно само да подаде заявление за отписване, тъй като няма как да контролира кога колегията, която наред с други се обяви против назначението ѝ, ще я "пусне". Председателят на колегията Ангел Стефанов каза, че Атанасова е подала в срок заявление за отписване. На 30 януари от вестник "Сега" са изпратили въпроси до колегията на коя дата е подадено заявлението и кога се очаква да бъде разгледано и одобрено. Отговори и до момента не са получили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Мистер Проктер
    На съдиите не им ли мирише на развалена риба с така наречения До КЛАТИчик?
  • 8
    1
    геци
    Дуловска крадлива п---а сикаджииска
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари