Десислава Атанасова получи дело срещу решение, прокарано от ГЕРБ

0
Кое е делото?
Кое е делото?

Кое е делото?

Бившето острие на ГЕРБ и настоящ конституционен съдия Десислава Атанасова е определена като докладчик по дело, в което се оспорва решение на парламента, прокарано по предложение на съпартийците ѝ, пише Сега. Става дума за конституционно дело 14/2024 г., образувано по оспорване от правителството на решението на Народното събрание да забрани на министъра на енергетиката да разпредели 425 млн. лв. дивидент от Българския енергиен холдинг (БЕХ).

С това решение от 29 март т.г. парламентът възложи на министъра на енергетиката, в качеството му на упражняващ правата на едноличен собственик на капитала на БЕХ, да не разпределя дивидент от печалбата на дружеството по годишния финансов отчет за финансовата 2023 г. в размер на 425 млн. лв. То беше предложено от народните представители от ГЕРБ Теменужка Петкова, Жечо Станков, Александър Ненков, Росица Кирова и Мария Белова, припомня "Лекс". За това решение гласуваха всички присъстващи депутати от ГЕРБ (60 души), ДПС (31), "Възраждане" (32) и ИТН (9). Против бяха само от ПП-ДБ, а от БСП се въздържаха.

Вносителите и подкрепилите забраната изтъкват, че през последните години в бюджета са били "изтеглени" над 5,4 млрд. лв. от печалбите на БЕХ, АЕЦ "Козлодуй" и НЕК. Според тях, ако сега държавата "прибере" 425 млн. лв. от БЕХ, това "ще има изключително негативно влияние върху финансовата сигурност на сектора и ще постави под риск неговото нормално функциониране, ще направи невъзможно извършването на инвестиции и модернизация в сектора, както и реализирането на нови инфраструктурни проекти".

Малко преди това парламентът взе друго решение, с което възложи на министъра на финансите да покрие оперативния дефицит от 1 млрд. лева във фонд "Сигурност на електроенергийната система" до 31 март 2024 г. Това решение също беше оспорено от правителството пред КС и делото отиде при другия нов съдия - Борислав Белазелков. Точно в опит да бъде изпълнено това решение МС решава да вземе 425 млн. лв. от БЕХ, за да бъдат внесени във фонд "Сигурност на електроенергийната система", но както става ясно, парламентът му забрани да го прави.

ВТОРО ДЕЛО

За краткото време, откакто са конституционни съдии Атанасова и Белазелков вече получиха по две дела. По принцип делата в КС се разпределят по реда на 12-те съдии, тоест всеки поред получава всяко дванадесето дело. В случая с Атанасова и Белазелков "опашката" е скъсена. Причината е, че е решено те да получат дела веднага след встъпването си в длъжност през януари т.г., а след тях да продължи раздаването между "старите" съдии. При следващото разпределяне вече Атанасова и Белазелков са в общата опашка. Това е и причината те да получат по-скоро вторите си дела, обясниха пред "Сега" конституционни съдии. Тази година в КС има и доста повече дела от обичайното, като трябва да се отчете, че вече и всеки редови съдия има право да го сезира. Само от началото на 2024 г. са образувани 14 дела. За сравнение - през последните три години са били по 21, през 2020 г. и 2019 г. - по 15.

Тепърва ще се решава и дали съдиите, чиито мандат изтича този ноември ще продължат да получават дела на доклад, тъй като вероятността да приключат делата, които тепърва биха постъпили, не е голяма. Този ноември от КС ще си тръгнат Константин Пенчев (квота на НС), Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров (квота на президента) и Таня Райковска (квота на двете върховни съдилища). Тези органи ще трябва да изберат и съдиите, които да заемат местата им.

СТАНОВИЩА

В края на мандата си Константин Пенчев получи "горещото" дело срещу избора на Атанасова и Белазелков, оспорен от президента Румен Радев. По това дело вече изтече срокът за становища, като на сайта на КС са качени шест. Проф. Пенчо Пенев например смята, че искането на Радев е отчасти основателно, но само що се отнася до продължителността на мандата на новоизбраните съдии. Това е позицията и на гл. ас. Дилян Начев от ЮФ на СУ, както и на доц. Деница Топчийска от НБУ. Съюзът на юристите пък застъпва тезата, че изборът на Атанасова противоречи на Конституцията, като поставя под въпрос дали доскорошната герберска депутатка има нужния 15-годишен юридически стаж.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Иван
    А можеше мен да получи че и доволна би останала
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари