Десислава Атанасова: Дерогацията ще бъде отменена в две стъпки

0
Съгласихме се с преходен период единствено и само, за да няма финансови сътресения на пазара, обясни тя
Съгласихме се с преходен период единствено и само, за да няма финансови сътресения на пазара, обясни тя

Съгласихме се с преходен период единствено и само, за да няма финансови сътресения на пазара, обясни тя

Дерогацията ще бъде отменена в две стъпки – първата е от 1 януари спиране на квотите за износ, втората – от 1 март окончателна отмяна на дерогацията.

Това обяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на съвместно изявление в парламента, след разговори на ГЕРБ-СДС и ДПС с министъра на финансите Асен Василев.

За този преходен период сме се съгласили единствено и само, за да няма финансови сътресения на пазара, обясни тя, цитирана от БТА.

Намерихме възможности всички искания на парламентарните групи по отношение на приходите и разходите в държавния бюджет да бъдат удовлетворени, заяви още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Получихме гаранции от "Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) в лицето на Асен Василев, че занапред няма да има случаи, в които тяхната група ще гласува в различно мнозинство с "Възраждане“, БСП и "Има такъв народ", съобщи Атанасова.

Именно дерогацията, държавният бюджет и демонстрация на евроатлантическо мнозинство са били условията на ГЕРБ-СДС и на ДПС да влязат в сряда в пленарната зала и да има кворум. За тогава е насрочено повторното гласуване на вота на недоверие към кабинета „Денков“, след като днес заседанието се провали заради липсата на кворум.

Относно държавния бюджет партньорите в управлението са намерили възможности всички искания по приходите и разходите да бъдат удовлетворени, разбрали са се за рамката и за съдържанието на капиталовите разходи. Бюджетът ще бъде внесен от министър Василев следващата седмица..

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС уточни, че ГЕРБ поискали заложените приходи да бъдат по-реалистични и в тази връзка те ще бъдат намалени с 2, 4 млрд. лв, колкото е планираната вноска от таксата за пренос на газ. По думите на депутата финансовият министър е приел и искането на ГЕРБ да има списък с национални приоритетни инвестиционни обекти, като в него ще са АМ „Струма“, пътят Плевен-Русе, АМ „Хемус“ и др.

ПГ на ДПС е поставила условие да има приоритетен списък с инвестиции за общините. Тези два списъка, за които настояват от ГЕРБ и от ДПС, ще бъдат уточнени между първо и второ четене и ще бъдат подсигурени с финансов ресурс в бюджета. Капиталовата програма става от 12 млрд. лв. на 10 млрд, достатъчна да покрие тези изисквания, съобщи Цонев.

Прецизиран е бил и таванът на поемане на дълг с 1 -1, 2 млрд. лв.

Има една основна промяна – отпадането на вноската от „Газпром“ като не 100 процента сигурна, че ще бъде реализирана в приходната част, в същото време с толкова се намалява и разходната част в частта за капиталовите разходи, обобщи в заключение Асен Василев. И уточни, че капиталовите разходи ще паднат от малко над 12 млрд лв. на малко под 10 млрд. лв.. Останалата част от бюджетната рамка остава непроменена. За приоритетните списъци за общините обясни, че има 1 млрд. лв. фонд и винаги е предлагал парите в него да бъдат разпределяни от парламента - нещо, за което днес са постигнали съгласие. За тази цел общините ще трябва до 11-12 декември да са готови с приоритетните проекти. Списъкът от национални проекти е добре да бъде систематизиран и изложен в бюджета точно за какво се разходват средствата – не само за пътища, но и за закупуване на хеликоптери, нови влакове, посочи финансовият министър.

За мен намереното решение за дерогацията е абсолютно полезно, има достатъчно време за плавен преход, без да се вдигнат цените за българските потребители, коментира още Василев. Имахме откровен разговор с ГЕРБ да не се гласува с мнозинства, извън сегашното, защото това води до нездравословни процеси и загуба на доверие, призна още представителят на ПП-ДБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Ридик
    На тия гнусни долнопробни отрепки, боклуци и подлоги, наречени "политици" какви точно са им целите?! - да оставят населението без горива ли?! Искат да оставят населението без бензин и дизел, така ли?! До тук ги видяхме как оставиха населението без достъп до лекарства(без достъп до антибиотици и антидиабетни) - сега планират да оставят населението и без ток....... тези скапани проклети политици са най-големите българомразци.
  • 5
    2
    Точен
    Това ли ти казаха да говориш Пеевски и Борисов
  • 2
    1
    Абдал Демократович
    Уррраааа, бензин на европейски цени от другото лятооо! Даживей Европата, и на Кокорчо тъпкача покрай нея!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари